Niet meer leukemie rond kerncentrale

Laatst bijgewerkt: oktober 2013
123-bloed-leukemie-cellen-170_12.jpg

nieuws Kinderen die dichtbij een kerncentrale wonen hebben geen grotere kans om leukemie of Non-Hodgkin lymfoom te krijgen dan kinderen die niet naast een kerncentrale wonen. Dat is de conclusie van een nieuw Brits onderzoek van de Childhood Cancer Research Group in het British Journal of Cancer.

Daarmee wordt de algemeen heersende opvatting dat kinderen vaker leukemie krijgen als ze naast een kerncentrale wonen ontkracht. Studies in onder meer Frankrijk en Duitsland vonden eerder wél een verhoogde kans op leukemie. Volgens een Duitse studie uit 2007 hebben kinderen die binnen een afstand van vijf kilometer van een kerncentrale wonen een twee keer zo hoog risico op leukemie dan kinderen buiten dat gebied. Ook een Franse studie uit 2012 vond dat kinderen jonger dan vijf jaar die binnen een straal van 5km van een kerncentrale wonen, twee keer zo vaak kinderleukemie krijgen als bij kinderen die meer dan 20 km van een kerncentrale wonen.
Op basis van die gegevens berekende het Nederlandse RIVM dat een twee keer zo hoog risico voor Nederland zou neerkomen op één extra geval van kinderleukemie in dertig jaar tijd.

Dit nieuwe onderzoek bestudeerde gegevens van ruim 20.000 kinderen die tussen 1962 en 2007 beneden de leeftijd van 15 jaar leukemie of non-hodgkin lymfoom kregen. Ruim 10.000 daarvan kregen de ziekte voor de leeftijd van 5 jaar. Ze vonden echter geen enkel verband tussen een van beide bloedkankers en de nabijheid van een kerncentrale.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram