Hoe groot wordt je kind?

Laatst bijgewerkt: juni 2009

nieuws De groei is afhankelijk van heel wat zaken. Er is ten eerste een belangrijke genetische invloed: grote ouders hebben meer kans op grote kinderen. Ook de levensomstandigheden bepalen voor een deel de groei: gezonde voeding, voldoende beweging… Ook bepaalde ziekten en aangeboren aandoeningen kunnen de groei beïnvloeden. Het is dus niet eenvoudig een exacte voorspelling te maken van de uiteindelijke lengte van de jongere.

Er zijn methoden ontwikkeld om de toekomstige lengte van kinderen te voorspellen, waarbij ondermeer gebruik wordt gemaakt van de botleeftijd. Die maat geeft aan hoe ver het kind reeds gevorderd is in zijn ontwikkeling. Het bepalen van de botleeftijd gebeurt ondermeer aan de hand van een radiologische opname van de linkerpols. Naar gelang van de ontwikkeling van de verschillende pols- en handwortelbeentjes kan een geoefend radioloog dan bepalen wat de preciese leeftijd is van het kind, en kan men via bepaalde formules de toekomstige leeftijd voorspellen.
Sommige kinderen zijn vroegrijp (bereiken hun definitieve lengte op een kalenderleeftijd van 16-17 jaar), anderen hebben een trager groeiritme en bereiken slechts later hun definitieve lengte. In het algemeen geldt dat, hoe later de puberteit intreedt, hoe langer de groei kan doorgaan. Gemiddeld mag men aannemen dat een meisje nog ongeveer twee jaar zal groeien na het begin van de maandstonden. Bij jongens heeft de groeispurt plaats op het moment dat de teelballen een welbepaald volume hebben. Bij meisjes stopt de groei gemiddeld rond de 17 à 18 jaar, bij jongens rond de 20 à 21 jaar.

Met volgende formule kan je bij benadering de lengte van je kind voorspellen aan de hand van de grootte van beide ouders:
• Voor jongens:
(lengte vader + lengte moeder in cm) x 1,08, gedeeld door 2
• Voor meisjes:
(lengte vader x 0,923) + lengte moeder, gedeeld door 2
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram