Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?

dossier Jonge kinderen hebben hun ouders (of een andere verzorgingsfiguur) heel erg nodig om te leren omgaan met de woelige gevoelens die in een kinderlijfje huizen. Dat geldt ook voor kinderen die te maken hebben met stress of oudere kinderen met een jongere ontwikkelingsleeftijd. Pas als kinderen ongeveer zes jaar oud zijn, zijn ze in staat om hun emoties min of meer te reguleren. Logopediste en orthopedagoge Tine Seghers licht dit graag toe voor ons.

Wat zijn de vier stappen van emoties reguleren?

1- Het gevoel gewaar worden 2- Het gevoel kunnen benoemen 3- De emotie op een gepaste manier uiten 4- Zichzelf op een adequate manier terug kalmeren

Hoe ga je om met hevige emoties bij kinderen?

Blijf zelf rustig

Dit is een heel belangrijke stap, maar vaak erg moeilijk toe te passen. Je kind leed zien lijden kan voor jou een trigger zijn om ook kwaad of verdrietig te worden. Toch is het erg belangrijk om zelf de rust te bewaren. Wanneer jij ook boos wordt, gaat je kind nog bozer worden. Dit doet de situatie enkel maar escaleren.

Laat merken dat je er bent voor je kind

Blijf in de buurt. Laat aan je kind merken dat je er bent voor hem, ook als hij het moeilijk heeft. Je kan zeggen “ik blijf hier bij jou” of naast je kind gaan zitten. Voel bij jezelf aan wat werkt voor jou en wat past in de situatie.

Geef taal aan de emoties van je kind

Verwoord wat je ziet, “je gezicht wordt helemaal rood, het lijkt erop dat je boos bent”. Doe dit pas wanneer je contact kan maken met je kind. Oefen dit buiten het strijdtoneel. Vraag je kind hoe iemand op tv zich zou voelen. Zet hiervoor eventueel de pauzeknop aan. Er zijn ook verschillende kinderboeken in de handel die over emoties gaan.

Toon empathie voor de situatie

“Je probeerde een hoge toren te bouwen en toen viel die om. Nu is de toren stuk. Ik snap dat je hier boos om bent.” In de Pixar film ‘Inside Out’ wordt empathie tonen zeer helder in beeld gebracht. Bekijk het filmfragment hieronder. https://youtu.be/9D85Pkw4ULk

Wacht op initiatief van het kind

Probeer niet meteen een oplossing te bedenken. Misschien zegt je kind zelf wel “terug maken” en dan kunnen jullie samen de toren weer opbouwen.

Check even bij jezelf hoe het met jou gaat

Reflecteer even over de situatie: welke emoties heb je gevoeld? Het kan zijn dat je je verdrietig voelt, omdat je wilt dat je kind gelukkig is. Of je voelt je kwaad omdat je kind zijn zus pijn doet en niets lijk te werken. Ook die emoties mogen er zijn. Probeer mild te zijn naar jezelf. Kinderen hebben geen perfecte ouders nodig.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram