Drinken en roken versnelt cognitieve achteruitgang

nieuws Volgens onderzoek gepubliceerd in het Britse Journal of Psychiatry versnelt de combinatie van roken en zwaar drinken de cognitieve achteruitgang. De wetenschappers volgden bijna 6.500 volwassen mannen en vrouwen tussen 45 en 69 jaar oud over een periode van 10 jaar.

Rokers die zwaar drinken (meer dan 14 eenheden per week voor vrouwen, meer dan 21 eenheden voor mannen) hebben een 36% snellere cognitieve achteruitgang dan niet-rokende matige drinkers. Dat betekent dat de hersenen van rokende drinkers op cognitief vlak elke 10 jaar met 12 jaar verouderen. Hoe meer rokers drinken, hoe sterker de cognitieve achteruitgang.
Rokers die veel drinken, weinig bewegen en/of een onevenwichtige voeding consumeren, lopen ook veel meer kans om op latere leeftijd immobiel en hulpbehoevend te worden. Dat blijkt dan weer uit onderzoek in Frankrijk bij 4.000 65-plussers die gedurende 12 jaar werden opgevolgd.

65-plussers die weinig bewegen, hebben 72% meer kans om op latere leeftijd immobiel en hulpbehoevend te worden. 65-plussers die niet dagelijks groenten en fruit eten hebben een 24% meer kans op immobiliteit, rokers en ex-rokers 26%. 65-plussers die roken, weinig bewegen en weinig groenten en fruit eten, hebben dubbel zoveel kans om immobiel te worden dan hun gezondere leeftijdsgenoten.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram