Cognitief verval start al vanaf 45 jaar

nieuws Al vanaf het 45ste jaar takelt het cognitief functioneren af: het vermogen om informatie op te slaan, te redeneren en dingen te begrijpen. Dat stelt een Frans-Britse studie gepubliceerd in het British Medical Journal.

De studie is gebaseerd op tests bij ruim 5200 mannen en 2200 vrouwen tussen 45 en 70 jaar oud, die over een periode van tien jaar drie keer uitgebreid werden getest, onder meer hun geheugen, verbale capaciteiten, rekenvermogen, redeneervermogen enz.

De cognitieve functies gingen in die periode op vrijwel alle vlakken achteruit. De achteruitgang was het grootst bij de ouderen. Mannen en vrouwen die bij de start van het onderzoek tussen de 45 en 49 jaar oud waren, gingen in tien jaar tijd 3,6 procent achteruit. Mannen tussen de 65 en 70 jaar gingen 9,6 procent achteruit en vrouwen van die leeftijd 7,4 procent.

In hoeverre deze achteruitgang ook effect heeft op het normale functioneren, of een voorafspiegeling inhoudt van een latere dementie, blijkt evenwel niet uit deze studie. Vermits de jongste proefpersonen 45 jaar waren, kan men ook bezwaarlijk beweren dat de achteruitgang pas op de leeftijd van 45 begint. Mogelijk is er al een terugloop vanaf vroegere leeftijd…

bron: BMJ 2011; DOI: 10.1136/bmj.d7622.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram