Mensen met ADHD hebben meer verkeersongelukken

nieuws Mensen met ADHD hebben een grotere kans op ernstige verkeersongelukken. Medicatie kan het risico wel sterk verminderen. Dat wordt bevestigd door onderzoek aan het Zweedse Karolinska Instituut gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry.

Van de mannen met ADHD had 6,5 procent minstens een ernstig ongeluk meegemaakt in een periode van vier jaar. Bij de mannen zonder ADHD was dat slechts 2,6 procent. Voor vrouwen was dat respectievelijk 3,9 (met ADHD) en 1,8 procent (zonder). Wanneer de mannen ADHD-medicatie (methylfenidaat) namen, halveerde de kans op een ongeval. Bij vrouwen die ADHD-medictie namen, was er merkwaardig genoeg een lichte stijging van de kans op een ongeval.
In Nederland is in het recente verleden heel wat onderzoek gedaan naar het effect van ADHD-medicatie op het rijgedrag. Alle onderzoeken wijzen op verbetering van het rijgedrag met stimulantia, vergeleken met het rijgedrag van ADHD' ers zonder deze medicatie.
Het rijgedrag verbetert tot een gemiddeld of normaal niveau (www.psyq.nl/programma/adhd-bij-volwassenen/faq-adhd?view=/FAQ/PsyQ/ADHD/Algemeen/Autorijden%20en%20ADHD)

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram