We consumeren te weinig calcium

nieuws Tijdens de week van de diëtist (derde week van maart 2012) testte het UZ Leuven patiënten, bezoekers en personeel op hun calcium-inname aan de hand van de zuiveltest. Uit de kleine steekproef blijkt dat ruim 40 % de aanbevolen hoeveelheid zuivel niet haalt.
Volwassenen worden aangeraden om ongeveer 450 ml melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten en 1 sneetje kaas per dag te consumeren. Voor 60-plussers mag het nog een glas zuivel en eventueel ook een sneetje kaas meer zijn.

De zuiveltest vraagt naar de consumptie van niet-gezoete en gezoete melk en melkproducten en kaas van de afgelopen dag. Wie calciumverrijkte sojaproducten neemt, kan dit eveneens aangeven. Een score lager dan 4 (5 voor 60-plussers) betekent dat men gisteren te weinig zuivel heeft geconsumeerd. Een score tussen 4 en 5 (5-7 voor 60-plussers) wordt beschouwd als een benadering van de aanbevolen hoeveelheid zuivel.

De deelnemers aan de test in Leuven hadden een gemiddelde score van 4,7 en een mediaan van 4,1. 41 % van de deelnemers scoorde te laag op de zuiveltest en 9 % haalde net de grenswaarde van 4 punten. Ongeveer een kwart van de deelnemers had een score tussen 6 en 14 en 1,4 % scoorde meer dan 14 punten. Zij werden aangemaand om ook met zuivel niet te overdrijven en aandacht te hebben voor een evenwichtig samengestelde voeding. Idem dito voor wie meer scoort dan 4 punten op het onderdeel kaas; 17,5 % van de deelnemers had de dag voordien meer kaas gegeten dan de actieve voedingsdriehoek aanbeveelt.

De resultaten van deze kleine steekproef moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd en mogen niet worden veralgemeend naar de Vlaamse populatie. In de test wordt niet geïnformeerd naar de inname van andere calciumbronnen, zoals groenten, noten, zaden en calciumverrijkte soja- en andere plantaardige dranken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram