Kan u zelf vrij een ziekenhuis kiezen?

nieuws Wanneer u in het ziekenhuis moet opgenomen worden, bent u volledig vrij in de keuze van het ziekenhuis. Meestal zal uw huisarts u naar een bepaald ziekenhuis verwijzen waarmee hij/zij meestal werkt, maar u bent vrij om een ander ziekenhuis te kiezen, bijvoorbeeld omdat het gemakkelijker te bereiken is, omdat u meer vertrouwen hebt in dat ziekenhuis, omdat u ’s nachts bij uw kind wilt blijven, enz. Wanneer u door een bepaalde specialist wilt behandeld worden, zal u wel het ziekenhuis moeten kiezen waar die arts werkt. Een arts mag niet zomaar in elk ziekenhuis ingrepen of onderzoeken uitvoeren.

Wanneer u via de dienst 100 naar een ziekenhuis wordt gebracht, dan hebt u geen vrije keuze van ziekenhuis. De ambulance zal u naar een ziekenhuis brengen dat deel uitmaakt van het 100-circuit en dat voldoende is uitgerust voor de behandeling. Dat is niet noodzakelijk het dichtst bij gelegen ziekenhuis. De kosten van het 100-vervoer zijn meestal ten laste van de patient, maar de ziekenfondsen en/of uw private hospitalisatieverzekering betalen de kosten meestal geheel of gedeeltelijk terug. De kosten van een MUG (Medisch Urgentie Team) moet u niet zelf betalen, die zijn ten laste van het ziekenhuis dat de MUG heeft gestuurd.
Wanneer u een ambulance laat komen om u naar het ziekenhuis te brengen (dus niet de dienst 100), dan kan u wel kiezen naar welk ziekenhuis u wordt gebracht.
Indien u, bijvoorbeeld door de dienst 100, naar een ziekenhuis bent gebracht en u wilt toch liever naar een ander ziekenhuis worden overgebracht, dan zal dat meestal geen probleem zijn, tenzij uw fysieke toestand geen transport toelaat. De transferkosten zijn meestal ten laste van de patient, behalve wanneer het gaat om een transfer naar een andere campus van hetzelfde (fusie)ziekenhuis, of wanneer het onderzoek of de behandeling die u nodig hebt niet in het ziekenhuis waar u verblijft, kan worden uitgevoerd.


Laatst bijgewerkt: december 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram