Betaal uw bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering voor 30 april

123-dr-bezoek-geld-euro-spuit-170_01.jpg

nieuws De zorgverzekering betaalt een zorgvergoeding van 130 euro per maand uit aan zorgbehoevende mensen die thuis verzorgd worden en aan rusthuisbewoners. Deze vergoeding dient om niet-medische kosten (gezinszorg, poetshulp, aankoop hulpmiddelen, mantelzorg, verblijfskosten in rusthuis of instelling, …) te helpen dragen.

De jaarlijkse bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering moet ten laatste op 30 april op de rekening van uw zorgkas staan. Gewoon verzekerden betalen 25 euro, mensen die recht hadden op de verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut betalen 10 euro.
Wanneer u drie jaar niet of slechts gedeeltelijk betaalt, riskeert u een geldboete van 250 Euro (of 100 euro indien u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut). Elk jaar dat u niet betaald hebt telt mee, ook al volgen deze jaren elkaar niet op.

Naast de geldboete zal het Vlaams Zorgfonds ook alle achterstallige bijdragen vorderen.
Bovendien wordt voor elk jaar dat u niet betaalde voor het einde van het jaar, uw zorgvergoeding vier maanden geschorst op het moment dat u er recht op hebt. Hebt u gedurende drie jaar niet betaald, dan verliest u als rusthuisbewoner bijvoorbeeld 1.560 Euro (12 x 130 euro).

Wie moet betalen voor de zorgverzekering?

Elke inwoner van Vlaanderen moet zich vanaf het jaar dat u 26 jaar wordt, aansluiten bij een zorgkas die door de Vlaamse overheid wordt erkend, en de jaarlijkse bijdrage betalen. Als u zich niet vrijwillig bij een erkende zorgkas hebt aangesloten, bent u automatisch ambtshalve aangesloten bij de Vlaamse Zorgkas.

Inwoners van Brussel kunnen zich vrijwillig aansluiten bij de zorgverzekering.
Bent u ouder dan 25 jaar en komt u vanuit het buitenland of Wallonië in Vlaanderen wonen, dan kunt u zich binnen 6 maanden nadat u in Vlaanderen bent komen wonen, bij een zorgkas aansluiten. Ook wanneer u vanuit Brussel in Vlaanderen komt wonen en u in Brussel nog niet aangesloten was, kunt u zich binnen 6 maanden bij een zorgkas aansluiten.

U kunt jaarlijks veranderen van zorgkas. U vult daartoe vóór 5 december een aanvraagformulier tot verandering van zorgkas in en bezorgt dat aan de zorgkas waarnaar u wenst over te stappen.
U kunt enkel bij een zorgkas van ziekenfondsen aangesloten zijn als u ook bij hetzelfde ziekenfonds aangesloten bent. Bent u voor de verplichte ziekteverzekering bijvoorbeeld lid van de Christelijke Mutualiteit, dan kunt u zich niet aansluiten bij de Zorgkas van de Socialistische Mutualiteiten.

Bent u veranderd van ziekenfonds en bent u vergeten van zorgkas te veranderen? Uw eerste en tweede bijdrage na afsluiting door de zorgkas kunt u betalen bij een zorgkas naar keuze tot uiterlijk 31 december van het tweede jaar na afsluiting door de zorgkas.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram