Slimme autofocus-bril op komst

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Sterkere bril nodig? Binnen pakweg een decennium moet u daarvoor misschien alleen nog op enkele knopjes duwen om de computer in uw bril nieuwe instructies te geven.


Een Amerikaans bedrijf werkt aan een computergestuurde bril met lenzen waarvan de sterkte kan variëren. Volgens de International Herald Tribune heeft het bedrijf, e-Vision uit Virginia, al een prototype van de computerlens gereed, maar is er nog meerdere jaren onderzoekswerk nodig voor de technologie marktrijp is.

De computergestuurde lenzen hebben een ingebed laagje van een materiaal, ofwel een vloeibaar kristal ofwel een soort kunststof, waarvan de optische eigenschappen kunnen variëren wanneer er een elektrische spanning over wordt aangelegd. De elektrische spanning wordt gecontroleerd door een computer, die daarmee bijvoorbeeld de lenzen sterker of zwakker kan maken.

e-Vision hoopt de computerbril een soort 'autofocus'-functie te geven waarmee de bril tegelijk een leesbril en een bril om in de verte te kijken, zou kunnen worden. De computer meet met een infraroodstraal de afstand tot het voorwerp waarnaar gekeken wordt (zoals sommige autofocuscamera's dat doen) en past de sterkte van de lenzen voortdurend aan.

Moeilijkheden met het prototype van de slimme bril zijn dat de speciaal behandelde glazen een deel van het licht absorberen, en dat de nodige elektronica en de computer voorlopig nog niet in een smal brilmontuur ingebouwd kunnen worden.
Bron: de standaard
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram