Nederlanders zoeken gezondheidsinformatie vooral online

123-p-computer-toetsenbord-170-4.jpg

nieuws Internet is voor Nederlanders de belangrijkste bron voor gezondheidsgerelateerde informatie, blijkt uit een studie van het Radboud UMC in Nijmegen gepubliceerd in Journal of Medical Internet Research.

635 personen (15% mannen en 85% vrouwen) vulden een vragenlijst in die via het Nederlandse sociale netwerk Hyves werd verspreid. Door de antwoorden te combineren met gegevens over leeftijd, geslacht en educatieniveau werden de uitkomsten meer representatief voor de hele Nederlandse bevolking.

• 82,7% doet een beroep op internet voor gezondheidsinformatie. Dat is meer dan artsen (71%) en familie en vrienden (20,5%). Folders en boeken werden het minst gebruikt (14,6%).

• De ondervraagden zochten het meest frequent naar bijwerkingen van geneesmiddelen (62,5%), symptomen en diagnoses (60%).

• 9 van de 10 mensen zoekt minstens één maal per jaar op internet naar gezondheidsinformatie en 1 op de 4 minstens een keer per maand.

• Bijna de helft van de ondervraagden (42,3%) zoekt informatie op internet voor een bezoek aan de arts, 44,4% raadpleegt het internet na bezoek aan een arts.

• Wat betrouwbaarheid betreft, krijgt internetinformatie een score van 6 op 10. Artsen scoren beter met 7,3 op 10, sociale media scoren het laagst met 3,8 op 10.

• Een derde van de ondervraagden zoekt op internet naar beoordelingen van zorgverleners.

• Ongeveer een kwart van de Nederlanders wil via een sociaal netwerk contact met zorgverleners. Ongeveer een vijfde wil via een webcam communiceren.

Laatst bijgewerkt: februari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram