Kwart peuters en kleuters ruim drie uur per dag achter beeldscherm

123-kind-comp-ipad-01-18.jpg

nieuws

Onderzoek van de Nederlandse Hogeschool Windesheim en Mediawijzer.nl wijst uit dat een kwart van de peuters en kleuters tot 5 jaar ruim drie uur per dag achter een beeldscherm besteedt. Dit gaat ten koste van slapen, buiten spelen en sociaal contact met andere kinderen. Ook overgewicht ligt op de loer.

Voorbeeldfunctie ouders
Kinderen van ouders die veel tijd besteden aan televisie kijken, computers, tablets en smartphones, doen dat zelf ook. Sommige gezinnen besteden hooguit anderhalf uur per dag aan beeldschermen, in andere gezinnen kan de schermtijd oplopen tot ruim zes uur per dag. 
Als het beeldscherm een te prominente plaats heeft binnen een gezin, zullen vooral de ouders bereid moeten zijn om kritisch naar hun eigen mediagedrag te kijken. Bij kinderen tot 5 jaar wordt één uur per dag als goede richtlijn gezien door kinderartsen. Daarvoor is een strakke regie nodig van de ouders. Van een vader of moeder die zelf vijf uur per dag thuis online is, is dat niet te verwachten, aldus de onderzoekers.

Niet koste van buitenspelen
Het gebruik van beeldschermen door jonge kinderen hoeft volgens de studie op zich geen probleem te zijn. De apparaten horen bij onze moderne samenleving en hebben op sociaal en educatief vlak veel moois te bieden, zolang ouders apps of programma’s kiezen die passen bij het kind. Zo kunnen ze makkelijker wennen aan onze moderne samenleving. Maar op een tablet kun je niet leren hoe je binnen de lijntjes moet kleuren. Voor de motorische vaardigheden van een kind is het beter dat hij op papier kleurt, dan ontwikkelen de vingerbewegingen zich beter.

Het gaat pas fout als mediagebruik ten koste gaat van activiteiten als buitenspelen, lezen en slapen.

Bron:
https://www.windesheim.nl/over-windesheim/nieuws/2017/november/kwart-peuters-en-kleuters-ruim-drie-uur-per-dag-achter-beeldscherm/
https://www.mediawijzer.net/
http://www.maguza.be/nieuws/p/detail/kwart-peuters-speelt-meer-dan-3-uur-per-dag-met-tablet
https://www.vakbladvroeg.nl/kwart-peuters-en-kleuters-zitten-dagelijks-uren-scherm/


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram