Internetfora goed voor welzijn

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-comp-forum-05-15.jpg

nieuws Onderzoek in het tijdschrift Computers in Human Behavior suggereert dat online discussiëren van veel grotere waarde is dan gedacht. De fora zijn, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, goed voor uw welzijn en verbeteren ook het gemeenschapsgevoel offline. Het onderzoek had wel betrekking op klassieke internetfora, niet op sociale media zoals Facebook of Twitter.

De onderzoekers verzamelden een aantal mensen die actief waren op internetfora en verdeelden hen in twee groepen. De eerste groep discussieerde over onderwerpen die beschouwd kunnen worden als stigmatiserend (bijvoorbeeld mentale gezondheidsproblemen, postnatale depressies of een specifieke wijze van opvoeden). De andere groep discussieerde over onderwerpen die niet gerelateerd waren aan een stigma (bijvoorbeeld over sport of het milieu). Alle proefpersonen kregen een aantal vragen over waarom ze actief waren op het discussieforum, in hoeverre hun verwachtingen omtrent het forum vervuld werden en in hoeverre ze zich met andere forumgebruikers konden identificeren. Ook werd de proefpersonen gevraagd hoe tevreden ze waren met hun leven en in hoeverre ze zich offline bezighielden met de onderwerpen die op het forum aan bod kwamen.

“Onze resultaten schetsen een optimistisch beeld van de ‘old-style’ online discussiefora,” vertelt onderzoeker Louise Pendry. "Vaak zoeken we op fora in de hoop antwoorden te vinden op onze vragen. Maar naast het vinden van antwoorden, laat ons onderzoek zien dat gebruikers vaak ontdekken dat fora een bron zijn van steun, zeker wanneer ze op zoek zijn naar informatie over gestigmatiseerde omstandigheden. Bovendien ontdekten we dat gebruikers van beide soorten fora die actiever de interactie met andere forumgebruikers opzochten sterker bereid waren om betrokken te raken bij offline activiteiten die verband hielden met het forum, zoals vrijwilligerswerk, doneren of campagne voeren.”

De online fora bleken zo zowel voor individuen als de bredere gemeenschap voordelen te hebben en veel belangrijker te zijn dan werd gedacht. De online fora hielden op een positieve wijze verband met het welzijn van mensen en hadden ook offline invloed. “Wat we hier zien is dat forumgebruikers die sterker betrokken raken ook een sterkere band opbouwen met andere gebruikers,” vertelt onderzoeker Jessica Salvatore. “Ze gaan zich meer identificeren met andere forumgebruikers. En hoe sterker ze zich met anderen gaan identificeren, hoe positiever de invloed op hun mentale gezondheid en hoe groter hun offline betrokkenheid. Kortom: hoe meer gebruikers in een forum investeren, hoe meer ze terugkrijgen en de beloning voor zowel de gebruikers als de maatschappij kan significant zijn.”

Bron:
www.scientias.nl/online-discussieforum-doet-je-welzijn-goed/
http://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_447204_en.html
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram