1 op de 5 Nederlanders ziek op vakantie

123-v-ziek-170_08.jpg

nieuws Tijdens hun vakantie in het buitenland kreeg vorig jaar 1 op de 5 Nederlanders gezondheidsklachten. Bijna een zelfde aantal reizigers had te maken met gezondheidsklachten van een reisgenoot. 30% van de zieke reizigers zocht naar informatie op internet over hun klacht. In de helft van de gevallen is een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bij 72 % van deze artscontacten schreef de arts medicatie voor, zoals antibiotica.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onder ruim 600 Nederlanders die het afgelopen jaar in het buitenland op vakantie zijn geweest. Het NHG adviseert reizigers om zich goed voor te bereiden op de vakantie.

Gezondheidsinformatie op internet wordt een steeds belangrijkere bron om vakanties voor te bereiden en klachten tijdens de vakantie op te lossen. Het onderzoek geeft aan dat 33% van de reizigers zich voor vertrek via (toeristische) websites en sociaal media (18%) informeerde. Een op de tien reizigers met gezondheidsklachten neemt vanaf het vakantieadres contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland. Driekwart (73%) van de vakantiegangers zou graag relevante medische gegevens bij zich hebben. De angst is het grootst voor het oplopen van een infectieziekte, gevolgd door maag-darmklachten en diarree. Een kwart van de reizigers heeft weinig vertrouwen in de medische hulp in het buitenland. 38% van de reizigers vindt de taalbarrière het grootste probleem bij het zoeken naar medische hulp in het buitenland.

Laatst bijgewerkt: augustus 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram