Na mazelen sterftekans nog jaren groter

123_baby_mazelen_ziek_2019.jpg

nieuws Na het doormaken van mazelen blijft de kans op overlijden aan andere infecties mogelijk tot drie jaar lang verhoogd. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Na de invoering van de mazelenvaccinatie op bevolkingsniveau volgde een dramatische daling in het aantal ziekte- en sterfgevallen bij kinderen. Dit kan niet verklaard worden door alleen minder gevallen van mazelen. Blijkbaar worden ook andere (infectie)ziekten voorkómen. Het is de vraag hoe dit kan.

Uit eerder onderzoek bij apen was naar voren gekomen dat na een mazeleninfectie sprake is van afname in een bepaald type afweercellen, lymfocyten. Deze worden echter binnen enkele weken na herstel weer aangevuld. De hypothese is nu dat de eerder opgebouwde lymfocyten specifiek tegen doorgemaakte ziekten, verdwijnen en vervangen worden door mazelenspecifieke lymfocyten. Bescherming tegen andere ziektes zou daardoor langdurig verzwakt zijn.

Deze hypothese werd in een aantal rijke landen getest. Daaruit bleek dat er inderdaad een correlatie is tussen mazelenincidentie en sterfte aan andere infecties dan mazelen in de twee tot drie jaar daarna. Gelukkig is kindersterfte door infectieziekten zeldzaam in rijke landen. Als de hypothese klopt, zou het aantal infectiegevallen in de jaren na een mazelenepidemie groter moeten zijn.

bron: Science Transl Med, 2015. Doi: 10.1126/science.aaa3662

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram