Worden kinderen meer blootgesteld aan EMV dan vroeger en lopen zij een hoger risico?

123-baby-comp-tablet-straling-05-15.png

nieuws Veel mensen maken zich zorgen dat kinderen gezondheidsrisico’s lopen door blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV) van mobiele communicatieapparatuur. Tot op heden bestaan er geen wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat straling van draadloze communicatiesystemen de gezondheid schaadt, ook niet van kinderen. Toch raden heel wat wetenschappers en instanties zoals Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid aan om er, zeker bij kinderen, voorzichtig mee om te springen, omdat er nog altijd onzekerheid is over mogelijke langetermijneffecten.

Kinderen komen al op heel jonge leeftijd in contact met apparatuur die gebruik maakt van elektromagnetische velden (babyfoon, speelgoed, draadloze technologie zoals Wi-Fi en DECT telefoons, TV...). Een belangrijk deel van de blootstelling aan elektromagnetische velden van kinderen komt van de eigen mobiele telefoon en de blootstelling aan elektromagnetische velden afkomstig van de apparatuur en draadloze netwerken in het eigen huis of op school. Daarnaast zijn dergelijke netwerken ook aanwezig in openbare plaatsen zoals bibliotheken, treinstations en restaurants.

Kinderen van nu groeien op in een digitaal tijdperk. Ze maken vanaf jonge leeftijd intensief gebruik van hun mobiele telefoon. Twee derde van de kinderen met een mobiele telefoon gebruikt hem ook als wekker. Ook worden met de mobiele telefoon muziek geluisterd en spelletjes gespeeld. De tablet met zijn draadloze verbinding wordt ook steeds populairder.

In een recent 'Kennisbericht Kinderen en mobiele communicatie' zet het Kennisplatform EMV de informatie over de risico’s voor kinderen op een rij.

• Kinderen worden nu anders blootgesteld aan elektromagnetische velden (EMV) dan kinderen in het verleden. Mobiele telefoons, tablets en draadloos internet zijn nog niet zo lang beschikbaar. Speelgoed bevat steeds vaker bronnen van EMV. Maar ook in het verleden vond er blootstelling aan EMV plaats, bijvoorbeeld van televisie- en radiozenders. Of kinderen nu minder of meer dan vroeger worden blootgesteld, is moeilijk te zeggen. De blootstelling hangt vooral af van hun activiteiten, het gebruik van apparatuur, en de inrichting van bijvoorbeeld het ouderlijk huis en de school. Het gebruik van een mobiele telefoon is voor bijna iedereen een belangrijke bron van EMV blootstelling. Volwassenen bellen meer, jongeren gebruiken hun smartphone veel, maar juist relatief weinig om te bellen. Al met al zijn er geen aanwijzingen dat kinderen en jongeren meer worden blootgesteld dan volwassenen.

• Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat kinderen gevoeliger zijn voor EMV dan volwassenen. Bovendien wordt in de Europese blootstellingslimieten een ruime veiligheidsmarge ingebouwd, dat wil zeggen dat de limiet 50 keer lager is dan het niveau waarboven gezondheidseffecten wetenschappelijk zijn vastgesteld. Deze veiligheidsfactor is toegepast mede ter bescherming van potentieel kwetsbare groepen. Als kinderen dus al gevoeliger zouden zijn dan volwassenen, is daar in de blootstellingslimieten al rekening mee gehouden.

Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram