Hinder door trillingen van treinen

Fotolia_trein-omgev-lawaai-18-15.jpg

nieuws Wie op minder dan 300 meter afstand van een spoor woont, loopt een vergroot risico op gezondheidsklachten zoals irritatie, boosheid, onbehagen en slaapproblemen.
Bijna 270.000 Nederlanders die binnen 300 meter afstand van het spoor wonen ondervinden ernstige hinder van de trillingen die treinen veroorzaken. Zij klagen over gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen. ’s Nachts kan deze hinder zich uiten in verstoring van de slaap. Verreweg de meeste hinder en slaapverstoring wordt veroorzaakt door trillingen van goederentreinen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het RIVM. In Nederland liggen circa 845.000 woonadressen met naar schatting 1.347.400 bewoners van 16 jaar en ouder binnen 300 meter afstand van het spoor. De grenswaarde van de trillingen ligt vrij hoog (Vmax van 3,2) maar de hinder is ook opvallend beneden deze grenswaarde.

Hoewel er al jaren klachten zijn, is nog onvoldoende onderzocht welke effecten trillingen door treinen hebben op de gezondheid van omwonenden en bij wie die zich voordoen. Om daar meer inzicht in te krijgen heeft het RIVM een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder 4.927 mensen die binnen 300 meter van het spoor wonen.

Om de effecten van trillingen van treinen effectief te bestrijden zijn niet alleen maatregelen gewenst die de trillingen kunnen verminderen. Ook is duidelijke communicatie nodig over factoren die, naast de trillingen, de hinder versterken. Zo maken heel wat bewoners zich zorgen over schade aan hun woning of anticiperen ze op trillingen die in de toekomst nog zouden kunnen toenemen.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram