GSM’s en MP3-spelers gevaarlijk in het verkeer

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Fietsers en voetgangers die in het verkeer naar hun MP3-speler luisteren of veel mobiel bellen, lopen extra risico op ongevallen. Voetgangers en fietsers compenseren kennelijk onvoldoende voor de afleiding die het gebruik van apparatuur met zich meebrengt. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.
Verschillende studies wijzen op onveiliger gedrag van voetgangers die apparatuur gebruiken, vooral mobiel bellen, tijdens het oversteken. Vooral mobiel bellende vrouwen hebben tijdens het oversteken minder aandacht voor het verkeer dan mobiel bellende mannen. Volgens de onderzoekers wordt dit mogelijk verklaard doordat vrouwen meer betrokken zijn bij een telefoongesprek dan mannen. Ook kinderen (10-11 jaar) vertonen onveiliger oversteekgedrag wanneer zij een telefoongesprek voeren dan wanneer ze dat niet doen. Dat geldt voor alle kinderen, ook als ze veel ervaring hebben met het oversteken van straten of met het mobiel telefoneren en ook als ze zich in zijn algemeenheid goed kunnen.

Fietsers blijken meer betrokken te zijn bij fietsongevallen of (bijna)ongevallen wanneer ze op de fiets een telefoon of andere apparatuur gebruiken. Het gebruik van apparatuur op de fiets zou het risico op een ongeval met een factor 1,4 verhogen. Dit is te vergelijken met de risicoverhoging bij automobilisten die autorijden met een bloedalcoholgehalte van 0,50 promille.
http://www.hoorstichting.nl/plaatjes/user/File/Factsheet_Apparatuur_fietsers_voetgangers.pdf
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram