Gebruik geen MP3-speler of GSM bij onweer

nieuws Britse en Canadese artsen waarschuwen tegen het gebruik van MP3-spelers en GSM’s tijdens een onweersbui. Een mobiele telefoon of MP3-speler is weliswaar veel te klein om de bliksem naar zich toe te leiden. Maar er bestaat een verhoogde kans op ernstige verwondingen en gehoorschade bij een blikseminslag. De elektriciteit wordt door het metaal naar het lichaam geleid. Dat geldt tot op zekere hoogte trouwens ook voor metalen sieraden of piercings in de oren, neus of mond, en zelfs voor een metalen bril.
De Canadese artsen geven het voorbeeld van een jogger die tijdens het joggen werd overvallen door een storm en brandplekken had op zijn borst en op zijn been, waar hij de muziekspeler droeg. Het zweet en de metalen oordopjes geleiden de elektrische lading van de bliksem naar en door het hoofd van de patiënt, aldus de artsen. De stroom zorgde er ook voor dat de lucht in zijn oren heet werd en uitzette waardoor zijn trommelvliezen knapten. De artsen adviseren mensen die worden overvallen door een onweersbui om ervoor te zorgen dat hun mp3-speler of GSM geen contact maakt met de huid en de oortelefoontjes uit de oren te halen.


Laatst bijgewerkt: juli 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram