Immuunsysteem voor geboorte al volwassener dan gedacht

123-tek-bact-imuunsyst-infecties-baby-02-19.jpg

nieuws

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, is de baarmoeder waarschijnlijk geen steriele omgeving. Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Immunology vond relatief volwassen afweercellen (T-cellen) in de darm van foetussen. Dat wijst op blootstelling aan bacteriën in de baarmoeder. 

T-cellen beginnen hun leven als naïeve cel en evolueren geleidelijk tot volwassen en actieve cel, nadat ze in aanraking zijn gekomen met bacteriën of virussen. Die evolutie zagen de onderzoekers terug in de foetale darm. De onderzoekers vermoeden dat de volwassen T-cellen die zij hebben gevonden, hebben gereageerd op bacteriële componenten in het vruchtwater. Deze zijn waarschijnlijk afkomstig van het microbioom van de moeder. Het embryo drinkt het vruchtwater, waardoor de bacteriële componenten in diens darm terecht komen en daar afweercellen tegenkomen. Dit is een veilige manier om het immuunsysteem van het kind alvast voor te bereiden op de buitenwereld, waar het natuurlijk wemelt van de ziekmakers, aldus de onderzoekers.

Maar deze vroege opvoeding van het immuunsysteem kan mogelijk ook nadelig zijn. Als het afweersysteem van het kind inderdaad wordt beïnvloed door het microbioom van de moeder, kan dat mogelijk mede verklaren waarom sommige kinderen wel een allergie of auto-immuunziekte krijgen en anderen niet.

Bron
www.nature.com/articles/s41590-018-0294-9
www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/Januari/immuunsysteem-volwassen-geboorte/


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram