Een gezonde voeding versterkt immuunsysteem

nieuws Een evenwichtige voeding helpt vrouwen om hun immuunsysteem op peil te houden wanneer ze ouder worden. Dat zegt een onderzoeksteam van de Amerikaanse Pennsylvania State University in een recent rapport in het wetenschappelijke tijdschrift Mechanisms of Ageing and Development.

De studie onderzocht 75 vrouwen tussen 60 en 80 jaar met gezonde eetgewoonten en vergeleek ze met vrouwen tussen 20 en 40. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen bleek het immuunsysteem van de oudere vrouwen bijna even goed te zijn als dat van de jongere vrouwen. De vrouwen werd gescreend op infecties en chronische aandoeningen die wijzen op een verminderde immuniteit en op mogelijke tekorten in eiwitten, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Tekorten in deze voedingsbestanddelen worden vaak in verband gebracht met een achteruitgang van het immuunsysteem. Bovendien werden bloedtests afgenomen om de immuniteit van de vrouwen te meten.

In beide leeftijdsgroepen werden vergelijkbare hoeveelheden 'killer' T cellen en 'natural killer' cellen aangetroffen, twee types van antilichamen die belangrijk zijn in de weerstand tegen ziekten. Bij de T-cellen werd weliswaar een iets lagere activiteit vastgesteld, maar de meeste immuunparameters waren niet verminderd bij de oudere vrouwen.

Volgens de onderzoekers wijst deze studie erop dat een evenwichtige voeding er in belangrijke mate toe kan bijdragen dat de natuurlijke weerstand tegen bacteriën, virussen en tumorcellen niet achteruitgaat met ouder worden. De onderzoekers stippen wel aan dat in de toekomst naast eiwitten, ijzer, vitamine B12 en foliumzuur ook andere voedingsbestanddelen moeten worden onderzocht..


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram