Vitaminesupplementen: alleen bij vitaminetekorten

nieuws Het heeft weinig zin, het kan zelfs schadelijk zijn, om vitaminesupplementen en extra mineralen zoals ijzer of koper te slikken, als u ze niet echt nodig hebt. Dat blijkt uit een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine.

De onderzoekers bestudeerden het vitamine- en mineralengebruik van 38.000 vrouwen van gemiddeld 61 jaar over een periode van 20 jaar. Daaruit bleek dat vrouwen die supplementen namen niet gezonder waren maar integendeel meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden.
De vrouwen die extra ijzertabletten slikten, verhoogden de kans dat ze vroeger zouden overlijden met bijna 4% procent. Hoe hoger de dosis ijzer was, hoe hoger ook de kans op vroegtijdig overlijden.

Voor andere supplementen lag het sterfterisico in vergelijking met vrouwen die geen supplementen namen ook hoger:
- multivitamines: + 2,4%
- vitamine B6: + 4,1%
- foliumzuur: + 5,9%
- magnesium: + 3,6%
- zink: + 3%
- koper: + 18%
Enkel calciumsupplementen bleken de kans op sterfte te verkleinen (- 3,8%).

De wetenschappers benadrukken dat het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen dat enkel de vitamines verantwoordelijk waren voor dat verhoogd sterfterisico. Ook de gezondheidssituatie van de vrouwen kan meegespeeld hebben. Toch zeggen ze dat hun resultaten erop wijzen dat het zomaar slikken van supplementen onverstandig is. Alleen als er een medische reden voor is, met name een vitamine- of mineralentekort, zijn supplementen verantwoord.

Archives of Internal Medicine, 2011; 171 (18): 1625 DOI: 10.1001/archinternmed.2011.445
Archives of Internal Medicine, 2011; 171 (18): 1633 DOI: 10.1001/archinternmed.2011.459


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram