Met gladde benen op vakantie

dossier Iedere vrouw weet ongeveer wel hoe ze haar benen moet ontharen, maar niet alle vrouwen doen dat op de meest lonende manier.
Hoe zorg je ervoor dat die zachte gladde benen niet binnen de kortste keren gaan stoppelen? En hoe voorkom je dat er snel weer nieuwe haartjes de kop opsteken?

Het scheermesje (of ladyshave)

123-vr-ontharen-benen-cosm-07-16.jpg
In de zomer grijpt elke vrouw regelmatig naar de ladyshave, de wax of de ontharingscrème. Het einddoel is gladde en zachte benen die helemaal 'bikini proof' zijn. Ontharen is een vervelend klusje, maar een beetje vrouw laat zich nu eenmaal niet zien met harige blote benen! Gelukkig zijn er een paar trucjes waarmee je die ongewenste haargroei ietwat afremt zodat je langer van je ontharingswerk kan genieten. Bij het gebruik van een scheermesje hangt het resultaat vooral af van je techniek en van wat je voor en na het scheren doet. Dit zijn alvast een paar tips voor het betere scheerwerk....

- Geef je benen de dag voor het ontharen (het maakt niet uit of je ze scheert, waxt of epileert)een zoutscrub. Werk van je enkels naar boven toe en breng het product aan met cirkelvormige bewegingen. Door de scrub verwijder je dode cellen met ingegroeide haartjes. Als je een zeer gevoelige huid hebt die geen scrub verdraagt, dan gebruik je beter exfoliërende handschoenen.

- Scheer je bij voorkeur ’s avonds (’s morgens zijn je benen licht opgezwollen) en neem vooraf een korte douche. 2 à 3 minuten is de ideale inweektijd. Zo verwijder je zweet en lichaamsolie en hydrateer je de haartjes. Daardoor laten ze zich veel gemakkelijker verwijderen. Wil je langer in de douche (of in bad) blijven, hou het dan op maximum 15 minuten. Vanaf dan begint je huid te rimpelen en licht te zwellen wat het scheren bemoeilijkt.

- Breng vlak voor het scheren een royale hoeveelheid vochtinbrengende scheergel of -schuim aan. Strijk die tegen de haargroei in zodat de haartjes gaan rechtstaan. Het scheerschuim voorkomt irritaties, houdt de haartjes vochtig en helpt het scheermesje/ladyshave om perfect over je huid te glijden. Het zorgt zodoende voor een gladder en beter resultaat. Met andere woorden, het zal een paar dagen langer duren voor je je opnieuw moet scheren. Gebruik best geen zeep, die droogt je huid uit en belemmert je scheermes.

- Kies een degelijk scheermes dat geschikt is voor de job. Er is keuze zat! Sommige shavers zorgen voor een extra scrub, hebben een ingebouwde gelcapsule of verwennen je huid met een laagje hydraterende crème.

- Gebruik een scherp mesje, dat geeft een zachter gevoel en een mooier resultaat. Het voorkomt dat je je kwetst en het vermijdt irritaties. Zo’n mesje gaat gemiddeld tien scheerbeurten mee, maar de levensduur hangt uiteraard ook af van persoon tot persoon... Het is sowieso beter een keer te veel te vervangen dan te weinig!

- Oefen niet te veel druk uit bij het scheren. Laat het mesje zacht over je benen glijden in de richting die het meest natuurlijk aanvoelt. Breng extra schuim/gel aan op de gevoelige plekjes zoals bijvoorbeeld de bikinilijn.

- Hou de taaiste zones als afsluiter. De knieholtes, de enkels of andere plaatsen waar de beenderen dicht tegen de huid liggen, zijn vaak de moeilijkste plaatsen.

- Spoel de huid na het scheren zeer grondig met fris water en dep hem. Droog hem niet volledig en wrijf er ook niet over met een handdoek. De vochtigheid die achterblijft op de huid dringt mee in wanneer je hydraterende crème aanbrengt en zorgt ervoor dat je huid er niet droog en schilferig gaat uitzien. Een beetje extra werk maar het loont: je benen zullen meer glanzen!

- Geef je (pas)geschoren benen elke avond een laagje natuurlijke lichaamsolie (zonder geurstoffen of parfum) zoals bijvoorbeeld kokos- of macadamiaolie. Die olie is nodig om je huid te voeden.

Ontharen met wax

123-vr-ontharen-benen-wax-cosm-07-16.jpg
Wil je nog grondiger te werk gaan, dan kan je je benen ook (laten) waxen. Het resultaat mag er best zijn, maar de behandeling is omslachtiger en pijnlijker dan scheren of ontharen met crème.

- Wax wordt gemaakt op basis van suiker of bijenhars en blijkt een zeer efficiënt ontharingsmiddel te zijn. Het kleverig goedje – al dan niet opgewarmd - verwijdert het haar namelijk helemaal (met haarzakje maar zonder wortel) met als gevolg dat er geen stoppels achterblijven. Je kunt het vergelijken met epileren. Het voordeel is dat je langer van het resultaat kan genieten, want het duurt gemiddeld 3 à 8 weken voor het haar teruggroeit (in de zomer groeit het sneller dan in de winter). En het haar komt ook niet harder en donkerder terug, wat bij scheren en ontharingscrème - hoewel in mindere mate - wel het geval is.


- Er zijn verschillende soorten wax, de ene al wat pijnlijker dan de andere.
Warme vloeibare hars kleeft enkel in de haren – wat minder pijnlijk is - en is geschikt voor kleine oppervlaktes zoals de bikinilijn en de bovenlip.
Lauwe hars in strips worden het vaakst gebruikt, vooral voor de benen. Het is iets pijnlijker omdat de hars ook aan de huid kleeft. Bij het verwijderen van de waxstrips moet je de huid zeer strak houden in de omgekeerde richting van de trekbeweging en dat vraagt toch wat ervaring...
Suikerhars is de zachtste manier van waxen en dus meest geschikt voor gevoelige lichaamszones.

- Bij waxen, behalve bij suikerwax, moet je wachten tot de haartjes lang genoeg zijn – minstens een halve cm - om ze te ontharen.

Ontharingscrème

Als je huid niet al te gevoelig is, kan je ook ontharingscrème gebruiken om je benen en oksels haarvrij maken. Wanneer je de instructies correct volgt, is het een pijnloze methode maar ze neemt wel wat tijd in beslag. Test zeker altijd eerst of je niet allergisch bent voor het product.

- Een ontharingsmiddel bevat alkalische chemische stoffen die de keratine (proteïnes) van de haarschacht afbreken. Het gevolg is dat het haar verzwakt en een gelachtige structuur krijgt waardoor je het samen met de crème kunt wegspatelen. Ontharingscrème wordt vooral gebruikt voor oksels en benen, maar je kan er ook je bikinilijn mee aanpakken.

- Er bestaan ook ontharingscrèmes die je mag aanbrengen tijdens het douchen. Die zijn een stuk gebruiksvriendelijker en minder tijdrovend.

- Ontharingscrèmes hebben meestal een vrij indringende geur en evenals wax voelt het product niet altijd comfortabel aan. Het voordeel ten opzichte van scheren is dan weer dat de haartjes iets minder snel terugkeren omdat ze tot net onder de huid verwijderd worden. De nieuwe ‘begroeiing’ zal ook minder stug en zachter zijn.

Epileren

Als je pijngrens voldoende hoog ligt, kan deze marteling DE oplossing zijn. Voor de bovenlip gebruik je een pincet maar voor het grotere werk, zoals de benen, zijn er epileertoestellen die het klusje klaren en de haartjes een voor een uittrekken.

To shave or not to shave?

123-vr-ontharen-benen-ladyshave-cosm-07-16.jpg
Dit zijn de pro's en con's van elke ontharingsmethode (permanente ontharing via lasering buiten beschouwing gelaten):

- Scheren is snel gedaan en pijnloos, maar de haartjes komen na een enkele dagen al terug. Met een paar extra voorzorgen kan je je wel efficiënter scheren en de teruggroei wat vertragen.

- Waxen is iets omslachtiger, kleverig en pijnlijker, maar je zit voor een paar weken goed! Soms kan de hars de huid wel wat irriteren, zeker de hete wax.

- Ontharen met ontharingscrème neemt wat meer tijd in beslag en kan een branderig gevoel geven. Het is en blijft een chemisch product en een (zeer) gevoelige huid verdraagt het niet altijd. Meegenomen is dat de haartjes minder stoppelen dan bij het scheren en dat nieuwe groei ook iets langer wegblijft.

- Epileren is de meest pijnlijke methode, maar de haartjes blijven zeker 4 weken weg. Epileren met een toestel dat geschikt is voor gebruik in bad/douche verzacht de marteling enigszins.

Bronnen: Cosmo UK, More From Woman's Day, Daphne Loveniers in De Madammen op Radio 2, www.veet.nl

bron: HD

Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram