Mag je voedsel dat op de (keuken)vloer gevallen is nog opeten?

123-vuil-vloer-voeding-06-17.jpg

nieuws

Om een antwoord te bieden op die vraag, verwijst men vaak naar de 5-seconden-regel. Vijf seconden is de tijd die bacteriën en virussen, die huizen op een niet al te nette keukenvloer, nodig zouden hebben om zich op gevallen voedsel te storten. Maar dat is geen sluitende vuistregel want voedsel dat minder dan 5 seconden op de vloer heeft gelegen, kan eveneens besmet geraak zijn met ziekmakende bacteriën.

Onvoldoende verhitting en kruisbesmetting zijn de belangrijkste oorzaken van bacteriën in ons voedsel en daar wordt ook veel onderzoek naar gedaan. Kruisbesmetting bijvoorbeeld kan gebeuren wanneer je rauwe kip versnijdt en daarna hetzelfde mes, zonder het schoon te maken, gebruikt om een rauwe groente te versnijden. 

Over de interactie tussen bacteriën op de vloer en gevallen voedsel is tot nu nauwelijks onderzoek verricht. Er zijn wel twee verkennende studies waaruit volgende conclusies kunnen worden getrokken wat de aard van het voedsel, de ondergrond en de duur betreft: 
  • Vochtig voedsel zuigt vrijwel meteen bacteriën van de vloer. 
  • Van tegels, houten vloeren en roestvrij staal springen bacteriën het makkelijkst over op voedsel. Op tapijt maakt voedsel een ‘zachte landing’, wat de overstap voor bacteriën moeilijk maakt, maar tussen de ‘haren’ van het tapijt blijven ze dan weer langer overeind. 
  • In beide studies nam de besmettingsgraad toe naarmate het voedsel langer op de vloer lag. En het was in bepaalde gevallen inderdaad al binnen de 5 seconden besmet.

Een absoluut antwoord heeft de wetenschap (nog) niet, maar wie op safe wil spelen, eet beter geen ‘vloervoedsel’, tenzij het een droog ingrediënt is dat toch moet worden verhit of gebakken. Dan worden eventuele bacteriën toch gedood.

Bron: RIVM en NRC Handelsblad

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram