Zitten er gevaarlijke stoffen in polyurethaan-isolatiemateriaal?

nieuws Het kunststof isolatiemateriaal PUR (polyurethaan) is te koop als schuimplaten, of kan bij je thuis onmiddellijk als schuim onder de vloer of in de spouwmuur worden gespoten. Ook het schuim in spuitbussen voor het dichten van naden en kieren is PUR-schuim.

De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden of stof veroorzaken (zoals bij versnijden), dan kan een polyurethaan materiaal isocyanaten vrijstellen.

Types polyurethaan
• TDI - zacht polyurethaan: veelal toegepast als opvulmiddel in meubels, matrassen, e.d.
• MDI - hard polyurethaan dat steeds grotere toepassing vindt in de meubel- en automobielindustrie

Mogelijke gevaren van isocyanaten
• irritatie van de luchtwegen
• luchtwegvernauwing
• bijtende werking op ogen en huid
• overgevoeligheid huid en luchtwegen
• astmatische klachten en huidirritaties

Gebruik van isolatiemateriaal dat isocyanaten bevat
Het in de bouw veel gebruikte polyurethaan bevat het minder schadelijke MDI. Maar u moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen:
• goed ventileren
• contact met de huid vermijden

Polyurethaan schuim
Allergische reacties treden vooral op bij gebruik van PUR-schuim. Dit PUR-schuim zit verpakt in een spuitbus en wordt gebruikt voor het dichten en isoleren van naden, voegen en scheuren.
Bij het uitharden van PUR komen isocyanaten vrij die de slijmvliezen en huid kunnen irriteren, en zo astma of eczeem veroorzaken. De reactie treedt op door inademen van de (onzichtbare) dampen of door huidcontact met het uithardende PUR. Het vrijkomen van de gevaarlijke stoffen duurt meestal maar kort: enkele uren (of enkele dagen bij zeer grote toepassingen).

Na het uitharden en uitdampen van de gevaarlijke stoffen zijn producten met PUR niet meer schadelijk voor de gezondheid, ook niet bij intensieve aanraking.
Bij sterke verhitting van producten met PUR komen de gevaarlijke stoffen wel weer vrij, zoals bij het versnijden of verzagen van PU-hardschuimplaten. Bij verbranding kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide.
PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen. Bij het vervaardigen, het verwerken en ook als afval zijn het meestal energieverslindende en milieubelastende materialen. PUR-schuim geeft ook bij sloop problemen: puin verontreinigd met schuim is niet geschikt voor hergebruik.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram