Nieuwbouwwoning of nieuwe kraan: spoel de leidingen door

nieuws Bent u naar een nieuwbouwwoning verhuisd of heeft u een nieuwe kraan gemonteerd? Spoel de eerste drie maanden de nieuwe kraan en leidingen dagelijks door. Vooral de kranen die u gebruikt bij het bereiden van voedsel of om uit te drinken.
De binnenleidingen kunnen nog metaalresten, zoals koper, soldeervet en andere ongewenste stoffen bevatten. Ook nieuwe kranen geven in de eerste periode van gebruik soms metalen aan het water af. Dat gebeurt vooral tijdens stilstand. Bovendien kunnen nieuwe leidingen, ondanks dat ze bij oplevering zijn doorgespoeld, nog kleine vuildeeltjes bevatten.

Uit recent onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek in het drinkwater van bijna alle onderzochte nieuwbouwwoningen verhoogde gehalten metalen te zitten. Deze zijn afkomstig uit gebruikte materialen zoals kranen, koppelingen, soldeer en leidingen. Nieuwe materialen geven gedurende de eerste maanden metalen af. Ook zijn hoge aantallen bacterien aangetroffen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er ziekteverwekkende organismen in het drinkwater zitten.
Volgens het RIVM is er geen sprake van acute gezondheidsrisico's, maar toch is het beter om voorzichtig te zijn. Het probleem kan verholpen worden door tijdens de eerste maanden dagelijks 's ochtends de kranen een paar minuten te laten lopen.

Tips
- Zet de eerste drie maanden elke dag die kranen een paar minuten open waarmee de gehele installatie kan worden gespoeld. Meestal is dit de kraan die het verst weg is van de watermeter of hoofdwaterkraan.
- Een goede tip is in de ochtend eerst naar het toilet te gaan en uw handen te wassen. U heeft dan meestal voldoende water gebruikt om het leidingnet door te spoelen.
- Zet een nieuwe kraan waaruit gedronken kan worden of die u gebruikt voor het bereiden van eten, de eerste drie maanden elke ochtend even open. Spoel minimaal één kopje water door, voordat u water drinkt of gebruikt voor de voedselbereiding. Langer dan 10 seconden de kraan doorspoelen is alleen nodig als ook de leidingen nieuw zijn.
- Drink ’s morgens liever niet direct van de kraan. Het water heeft de hele nacht stilgestaan en deeltjes uit de buiswand opgenomen. Dat kan lood zijn bij oude binneninstallaties en teveel lood is schadelijk voor de mens.
- Hebt u een mengkraan? Kies dan voor de middelste stand bij het doorspoelen.
- Neem steeds water van de koudwaterkraan om te drinken, te koken of warme dranken te bereiden. De warmwaterinstallatie wijzigt immers de samenstelling van het drinkwater en het is dan niet zeker dat het drinkwater nog aan alle normen van drinkbaarheid voldoet. Bacteriën die van warmte houden, hebben het naar hun zin, zeker in die gedeelten van het circuit waar het water lauw is in plaats van heet. Voor de bereiding van warme dranken gebruikt u dan ook best koud water dat wordt opgewarmd. Het gaat hier over water dat opgewarmd wordt in boilers, geisers enz. Let extra op in woningen met een gecombineerd systeem voor de centrale verwarming en voor de opwarming van water voor het huishoudelijk gebruik. In geval van een defecte warmtewisselaar zouden beide waters met elkaar in contact kunnen komen.
www.kraandoorspoelen.nu


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram