Regels voor het reizen met gezelschapsdieren vanaf 1 januari 2012 gewijzigd | gezondheid.be

Regels voor het reizen met gezelschapsdieren vanaf 1 januari 2012 gewijzigd

nieuws Vanaf 1 januari 2012 worden een aantal regels voor het reizen met gezelschapsdieren binnen de Europese Unie gewijzigd. Een aantal voorwaarden voor het reizen met gezelschapsdieren naar bepaalde lidstaten van de EU valt weg:

• Om te reizen naar Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta moet u geen bloedonderzoek meer voorleggen dat bewijst dat uw huisdier immuun is tegen hondsdolheid.
• Voor Zweden is ook geen behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis meer vereist; voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta wel.
• Een behandeling tegen teken is vanaf 1 januari 2012 voor geen enkele lidstaat van de Europese Unie meer vereist.

Voorwaarden voor het reizen met een gezelschapsdier binnen de Europese Unie:
• Uw huisdier moet geïdentificeerd zijn. Sinds 3 juli 2010 wordt enkel nog de microchip als geldig identificatiemiddel aanvaard. De tatoeage geldt wel nog als ze voor 3 juli 2010 geplaatst werd en duidelijk leesbaar is. Opgelet: het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta, aanvaarden alleen de microchip als identificatie.
• Uw huisdier moet een Europees paspoort hebben.
• Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en dit minimaal 21 dagen voor de reis in geval van een eerste vaccinatie.
• Als u reist met vijf of meer dieren, moeten die onderworpen worden aan een klinisch onderzoek. Verder moet het paspoort aangevuld worden met een bijkomend certificaat, dat wordt uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV) (1).
• Een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis blijft ook na 1 januari 2012 noodzakelijk vóór het reizen naar Ierland, Finland, Malta of het Verenigd Koninkrijk. De behandeling moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van die vier lidstaten gebeuren.

bron: Dienst Sanitair beleid Dieren en Planten van de FOD Volksgezondheid

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.