Huisdieren verkleinen kans op allergie

nieuws Baby’s die hun eerste levensjaar doorbrengen met huisdieren hebben tot de helft minder kans om allergisch te worden voor huisdieren. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek (gepubliceerd in het vakblad Clinical & Experimental Allergy) bij 565 jongvolwassenen die vanaf hun geboorte tot de leeftijd van 18 jaar worden gevolgd.

Meisjes en jongens die tijdens het eerste jaar een kat in huis hadden, hadden later tot 50% minder kans op een allergie voor katten. Merkwaardig genoeg hadden meisjes die in hun eerste levensjaar met een hond opgroeiden een iets grotere kans om allergisch te worden voor honden. Bij jongens zag men net het omgekeerde: jongens die tijdens hun eerste levensjaar met een hond opgroeiden, waren tot de helft minder allergisch voor honden tijdens hun latere leven. De aanwezigheid van een hond of kat in het huishouden na het eerste levensjaar had geen invloed meer op latere allergie.

Kinderen die na het eerste levensjaar opgroeiden met een kat en/of hond hadden niet meer of niet minder kans om allergisch te worden.
Een andere vaststelling uit dit onderzoek is dat kinderen die geboren worden via een keizerssnede meer kans maken om later allergisch te worden voor huisdieren.
Waarom de meeste jonge kinderen baat hebben bij een huisdier in huis is onbekend. Mogelijk leert het immuunsysteem omgaan met allergenen. Op basis van dit onderzoek – dat evenwel moet bevestigd worden in grootschaliger onderzoek – is het eerder voordelig om jonge kinderen bloot te stellen aan huisdieren.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram