Stresskip of koele kikker? Je hoofdhaar geeft het antwoord

123-cosm-hoofdhaar-170-02.jpg

nieuws Wil je weten of je een stresskip of een koele kikker bent? Je hoofdhaar geeft het antwoord. Met een innovatieve methode is het Erasmus MC in staat om het stresshormoon cortisol in haar te detecteren.

“Stress kun je meten door de cortisolwaarde te bepalen in bloed, speeksel of urine”, zegt dr. Liesbeth van Rossum in Monitor, het magazine van het Erasmus MC. "Heb je meer stress, dan gaat je cortisolwaarde omhoog. Maar je krijgt met de huidige meetmethoden alleen een momentopname. Over de dag fluctueert de cortisolwaarde sterk."

Het mooie van de nieuwe haarmeting is dat Van Rossum in staat is een gemiddelde score aan te geven. "Hoofdhaar groeit een centimeter per maand. Dus neem een centimeter haar en we kunnen kijken hoe hoog het cortisolgehalte in de maand waarin dat stukje haar groeide gemiddeld was. Heeft iemand lang haar dan kunnen we een forse tijd terugkijken."

Dat Van Rossum ontdekte hoe je stress in hoofdhaar kan meten, maakt nieuw onderzoek mogelijk. Zo kon ze laten zien dat mensen die in ploegendienst werken gemiddeld een hoger stresshormoonniveau hebben, maar ook bijvoorbeeld kleuters die voor het eerst naar school gaan.

bron: Erasmusmc.nl/monitor

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram