Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaren van 'Barbie drug' Melanotan om bruin te worden

afb-medic-melanotan.jpg

nieuws "Barbie drug" is de bijnaam voor een stof met een hormonale werking die de huid doet bruinen in 30 dagen. Achter de benaming Barbie drug schuilt in feite Melanotan II, ook bekend onder de naam MT-2. Dit is de synthetische versie van het natuurlijk hormoon alpha-MSH (alpha Melanocyte Stimulating Hormone).

Illegaal
Het meest bekende effect van melanotanen is het effect op de huidskleur door de aanmaak van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor het bruiner worden van de huid. Het wordt steeds meer gebruikt om sneller te bruinen, maar ook om de eetlust te remmen en de libido bij vrouwen en de erectie bij mannen te stimuleren.

Melanotan II is in Europa verboden, maar is toch verkrijgbaar via illegale circuits en via internet, ook in België. In 2013 werden er bijvoorbeeld 500 flesjes van dit product bij een dealer in West-Vlaanderen gevonden.

Gevaren
Volgens de Hoge Gezondheidsraad kan het gebruik van Melanotan gevaarlijk zijn.

• Ten eerste vormt deze stof een direct gevaar, omdat ze via het illegaal circuit verkregen wordt, voornamelijk via het internet of rechtstreeks in de sporthallen of zonnecentra en schoonheidsinstituten. Wanneer een geneesmiddel buiten het legale farmaceutische circuit verkregen wordt, betekent dit meestal dat het vervaardigd en gedistribueerd wordt buiten de strenge normen om en dat er aldus geen enkele garantie is wat betreft de kwaliteit, de veiligheid of de werkzaamheid ervan.
• Ten tweede, zijn er problemen door de niet gecontroleerde aard en dosering van deze stoffen, alsook door de onzuiverheden of zelfs de eventuele aanwezigheid van andere chemische stoffen of bacteriën dit alles ten gevolge van de productie in een clandestiene omgeving. In België werd er bijvoorneeld insuline ontdekt in verpakkingen van Melanotan die tot een coma of zelfs tot een fatale afloop kunnen leiden
• Andere risico's houden verband met de noodzaak om deze producten onderhuids in te spuiten. Dit levert een gevaar op voor bacteriële infecties en de overdracht van virale ziektes, als meerdere personen dezelfde naalden gebruiken.

• Mogelijke bijwerkingen van het product zijn:
spierpijnen en -krampen, oververhitting (hyperthermie), griepsyndroom, hartkloppingen, beven, mentale problemen, reflux, buikkrampen, angst, paranoia, zweten, emotionele stoornissen en prikkelbaarheid en destructie van spiercellen (rhabdomyolyse)
• Bovendien kan het product leiden tot het ontstaan van nieuwe moedervlekken (naevi) en overpigmentatie van bestaande moedervlekken, vooral in combinatie met zonnebaden of gebruik van de zonnebank. Ook zijn gevallen beschreven van melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker.
• Het effect op de eetlust duurt niet langer dan 15 dagen. De eetlust wordt opnieuw normaal ondanks het verdere gebruik van Melanotan II

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram