Oestradiol verhoogt kans op dementie

nieuws Hoe hoger de concentratie van het hormoon oestradiol (het ‘vrouwelijke’ hormoon) in het bloed van oude mannen is, hoe groter de kans op dementie. Het hormoon testosteron heeft geen invloed op de hersenprestaties. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2300 mannen van 70 tot 90 jaar aan het National Institute on Aging (Bethesda, VS).
Aan het begin van het onderzoek onderzocht men de bloedwaarden en hersenprestaties. Tussen 1991 en 1999 ontwikkelden 233 van deze mannen dementie. Hoe hoger de bloedconcentratie van het hormoon oestradiol, hoe groter de kans dat de mannen de ziekte van Alzheimer ontwikkelden. Dat is de belangrijkste oorzaak van dementie. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, bleek testosteron (het ‘mannelijke’ hormoon) niet te beschermen tegen dementie.
De onderzoekers denken niet dat oestradiol dementie veroorzaakt omdat de ziekte al 10 tot 15 jaar begonnen kan zijn voordat de diagnose gesteld wordt. Het is waarschijnlijker dat het een vroeg signaal is van dementie. De hersenschade ontstaat misschien doordat het enzym dat oestradiol maakt, aromatase, te actief is. In beschadigde hersendelen is het enzym vaak overactief.

bron: Annals of Neurology, 24 juli 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram