Blootstelling aan pollen tijdens zwangerschap verhoogt kans op astma

nieuws Kinderen van zwangere vrouwen die tijdens de Laatste 3 maanden van hun zwangerschap worden blootgesteld aan hoge dosissen pollen van grassen of bomen, hebben een verhoogde kans op astma tijdens hun eerste levensjaar. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden gepubliceerd in het vakblad Allergy, Asthma and Clinical Immunology. Het onderzoek analyseerde gegevens van ruim 110.000 kinderen. 940 werden tijdens hun eerste levensjaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege astma.

Anderzijds hebben kinderen die geboren worden tijdens het pollenseizoen (van februari tot juli) het minste kans op astma, tenminste als hun moeder rookte tijdens de zwangerschap, terwijl kinderen die geboren worden in oktober-november het hoogste risico op astma hebben. Bij kinderen die geboren werden tijdens het pollenseizoen uit niet-rokende moeders werd geen verschil vastgesteld.

De auteurs wijzen erop dat zij, door de aard van hun onderzoek, alleen een verband tussen blootstelling aan pollen en astma hebben vastgesteld, maar geen oorzakelijk verband. Dat willen ze in verder onderzoek nagaan.

De onderzoekers vermoeden dat een blootstelling aan hoge pollenconcentraties tijdens de zwangerschap het immuunsysteem van de baby overgevoelig kan maken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram