Verhoogde kans op meningokokken bij homoseksuele mannen

nieuws Volgens het Europese Centrum voor ziektepreventie en –controle (ECDC) hebben homoseksuele mannen een verhoogde kans op een ernstige, invasieve meningokokkeninfectie. Drie EU-landen, Duitsland, Frankrijk en België hebben in totaal 7 gevallen van invasieve meningokokken bij homoseksuele mannen gemeld. Het is nog geen verklaring voor dit verhoogd risico, maar het ECDC vermoedt dat veelvuldige internationale manifestaties zoals de Gay pride en contacten tussen homo’s meespelen.

Een meningokokkeninfectie is een ernstige bacteriële ziekte die wordt veroorzaakt door de meningokokkenbacterie, Neisseria Menigitidis. Bij 15% van alle mensen komt deze bacterie voor in de neus en in de keel (slijmvliezen) zonder hen ziek te maken. Om nog onduidelijke redenen kan de bacterie zich verplaatsen naar het bloed of de hersenvliezen waar normaal geen bacteriën voorkomen.

Kenmerkend voor meningokokkeninfecties is het plotse en snelle verloop. Bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis) zijn de meningokokkeninfecties die het vaakst voorkomen. Ook op andere plaatsen in het lichaam kan de meningokok infecties veroorzaken: in het oog, het hart, de longen…

Zonder behandeling leidt een infectie door meningokokken vaak tot overlijden. Zelfs met een juiste behandeling zullen enkele patiënten overlijden, meestal binnen 1 à 2 dagen. De kans op overleven verhoogt als men snel een juist antibioticum toedient. Na een ernstige hersenvliesontsteking is er een kans van 10% op blijvende letsels, meestal hersenschade.

De ziekte is heel besmettelijk. De bacterie wordt doorgegeven in de lucht via druppels die vrijkomen bij hoesten of niezen. Zo kan de bacterie ook op de handen terechtkomen en besmetting veroorzaken. Zodra de symptomen van hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging optreden is een persoon besmettelijk. Een persoon die drager is van de bacterie Neisseria meningitidis kan ze doorgeven ook al is hij zelf niet ziek.

Elke maand worden er in Vlaanderen 5 à 10 nieuwe gevallen van meningokokken-infecties vastgesteld. Vooral meningokokken van type B en type C komen voor in België. Er bestaat momenteel geen vaccin tegen de meningokok B, wel tegen de meningokok C. Dit vaccin wordt door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld voor de vaccinatie van baby’s. Het vaccin wordt in één dosis toegediend op de leeftijd van 15 maand, tegelijk met het hexavalente vaccin tegen polio, difterie, tetanus, pertussis, Haemophilus influenzae type b en hepatitis B.
Het type dat bij homoseksuele mannen werd vastgesteld is dit C-type.

Lees ook: Meningitis of hersenvliesontsteking: twee soorten


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram