Véél of weinig virus, een groot verschil

nieuws Op 15 juli verschijnt een nieuwe campagne van Sensoa voor homomannen, onder de slogan 'Veel of weinig virus, een groot verschil'. Een nieuwe folder van Sensoa legt uit waarom 'virale lading' van belang is voor alle homo's, positief of negatief. De folder gaat vergezeld van drie affiches, die inzoomen op hoge virale lading bij een recente hiv-besmetting en zeer lage virale lading ten gevolge van hiv-medicatie.

Veel virus

Als iemand veel virus heeft, is hij heel besmettelijk. Dat is met name het geval bij personen die recent besmet werden met hiv. De eerste weken na de besmetting zit er erg veel virus in bloed en sperma. Als iemand onbeschermde seks heeft met iemand die zelf recent besmet werd, is er meer kans dat het virus wordt doorgegeven. Waarschijnlijk lopen de meeste homo's hiv op van iemand die zelf recent besmet werd.

Iemand die een hoge virale lading heeft, weet dat doorgaans niet van zichzelf. Eén op zeven van de hiv-positieve personen weet zelf niet dat hij hiv heeft, zo bleek uit onderzoek in het Vlaamse en Brusselse homo-uitgaansleven. Iemand heeft het meeste kans om hiv op te lopen bij iemand die ten onrechte denkt dat hij hiv-negatief is.

Weinig virus

Hiv genezen kan niet, maar wanneer iemand met hiv medicatie neemt, verdwijnt het virus bijna helemaal en wordt het ondetecteerbaar. De meeste mensen met hiv in België hebben een ondetecteerbare virale lading. Zij zijn nauwelijks nog besmettelijk. En dat blijft ook zo, zolang ze hun medicatie goed nemen en geen soa's oplopen.

Het is belangrijk dat homomannen van deze realiteit doordrongen zijn. Hiv-negatieve homomannen hebben soms een overdreven angst voor hiv. Die angst leidt tot stigmatisering van mensen met hiv en staat een open communicatie over de hiv-status in de weg, wat op zijn beurt onveilig vrijen in de hand kan werken.

Condooms

Veel of weinig virus, condooms blijven noodzakelijk. Condooms zijn de beste bescherming tegen hiv, ook wanneer men seks heeft met iemand met een hoge virale lading. En condooms bieden ook de beste bescherming tegen soa's. Daarom blijft voor Sensoa de condoomboodschap centraal staan in de communicatie met de doelgroep.

De campagne

De folder over virale lading blijft ook na afloop van de campagne beschikbaar, het is een van de basisfolders van Sensoa voor homomannen. De affiches worden verspreid tot eind februari 2015 en zullen te zien zijn in het homo-uitgangsleven. Afgeleide vormen ervan verschijnen op het web in banners en als advertenties in gay magazines. De campagne is ook te zien op www.mannenseks.be, de gaysite van Sensoa.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram