Homoseksuele mannen vaccineren tegen HPV

123-HPV-vaccin-flac-170-01.jpg

nieuws In Engeland adviseert het UK's Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) om alle mannen van 16 tot 40 jaar die seks hebben met mannen te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) om hen op die manier te beschermen tegen anal-genitale wratten en kanker. HPV zou volgens gegevens van het International Agency for Research on Cancer (IARC) verantwoordelijk zijn voor minstens 30 à 35 % van alle orale kankers, en voor een belangrijk deel van de anale kankers. Homoseksuele mannen hebben volgens de Britse experts 15 keer meer kans op anale kanker dan heteroseksuele mannen.

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact. Meer dan 80% van de mensen loopt vroeg of laat een HPV-besmetting op. Die besmetting verloopt meestal onopgemerkt. Het virus komt het meest voor bij jonge mannen en vrouwen.

In ons land raadt de Hoge Gezondheidsraad HPV-vaccinatie aan voor volgende vrouwen:
Meisjes van 10 tot 13 jaar
Jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die nog geen seksueel contact gehad hebben.
• Bij jonge vrouwen van 14 tot 26 jaar die reeds seksuele betrekkingen gehad hebben, moet de vrouw in overleg met haar arts bekijken of vaccinatie nog zinvol is. Hebt u weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat u geen HPV-infectie hebt opgelopen. In dat geval heeft vaccinatie zeker zin. Hebt u vaak seks gehad, dan is de kans groter dat u het virus hebt opgelopen. Vaccinatie heeft dan minder zin. Vaccinatie kan wel nog beschermen tegen de andere types HPV waarvoor het vaccin bedoeld is en waar u nog niet mee besmet bent.
De Hoge Gezondheidsraad heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over de HPV-vaccinatie van jongens bij gebrek aan voldoende gegevens over bijvoorbeeld het aantal HPV-infecties bij jongeren, het effect van de vaccinatie van meisjes op de besmetting van jongens, enzovoorts. Ook bestaan er nog te weinig gegevens over het economische voordeel van een veralgemeende vaccinatie van jongens. Behalve dan voor jongens die seks hebben met andere mannen, daar zouden de baten van vaccinatie wel opwegen tegen de kosten.
Alle meisjes die in Vlaanderen in het eerste jaar secundair onderwijs zitten of die twaalf jaar oud zijn, kunnen zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Voor oudere meisjes (van 12 tot 18 jaar) is het vaccin niet gratis, maar wordt het gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering.


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram