Aantal nieuwe hiv-diagnoses in België blijft hoog

nieuws In 2009 werden 1.135 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat aantal blijft al ongeveer 10 jaar rond de 1.000 schommelen. Wel laten steeds meer mensen zich sneller testen op hiv na een risicocontact.
Van 70% van het aantal nieuwe diagnoses is de nationaliteit bekend. Daarvan worden 429 (55%) vastgesteld bij mensen die geen Belgische nationaliteit hebben en 347 (45%) bij Belgen. Van 30% van de nieuwe hiv-diagnoses kennen we de nationaliteit niet.

Bij Belgen wordt 88% van de nieuwe diagnoses gesteld bij mannen. In ruim 8 op de 10 gevallen gebeurde de overdracht waarschijnlijk via homoseksuele contacten.
Bij de niet-Belgen wordt 48% van de nieuwe diagnoses bij vrouwen gesteld. Bij hen gebeurde de overdracht voornamelijk via heteroseksueel contact. Bij mannen gebeurde de overdracht in bijna de helft van de gevallen via homoseksuele contacten.
Homomannen vormen voor hiv de grootste risicogroep. Maar zij leveren ook de grootste preventie-inspanningen. Naar schatting 60 % neemt geen enkel risico met hiv, 40% heeft het moeilijk om het vrijen veilig te houden. Meestal gaat het daarbij om sporadisch onveilige contacten, slechts een kleine minderheid neemt geen voorzorgen. Maar ook beperkt risicogedrag leidt tot meer besmettingen.

De belangrijkste oorzaak is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen een relatief kleine groep voorkomen. Wanneer veel hiv voorkomt in een relatief kleine groep, is het risico om met hiv in contact te komen veel groter. De doelgroep homomannen heeft meer wisselende contacten dan de heteroseksuele bevolking en hun relaties hebben vaker een meer open karakter. Een minderheid van de doelgroep heeft een zeer grote seksuele activiteit. Ook wordt hiv bij anale seks makkelijker overgedragen.
Een andere oorzaak is het toegenomen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen binnen de doelgroep. Iemand met hiv die besmet is met een soa , besmet sneller anderen met hiv. Omgekeerd geldt ook dat iemand met een soa ontvankelijker is voor overdracht van hiv.

De laatste 10 jaar is bovendien de context waarin homomannen hun seksualiteit beleven sterk veranderd. Het internet heeft de mogelijkheden voor het leggen van seksuele contacten enorm verhoogd, terwijl het aantal homomannen die drager zijn van hiv, is toegenomen.
Een vroegere diagnose houdt een aantal voordelen in. Mensen die de diagnose te horen kregen, passen vaak hun gedrag aan en gaan veilig(er) vrijen. Ook kan de behandeling met hiv-remmende medicatie vroeger gestart worden wanneer de diagnose bekend is. Dat is niet alleen gunstig voor de persoon die besmet raakte, bij een risicocontact is de kans op overdracht van hiv ook kleiner.
Meer info: www.mannenseks.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram