Hobby nu al beu?!

123-kind-ballet-hobby-170_11.jpg

dossier Je dochter startte in september met ballet. Of je zoon is net aan een tweede jaartje muziekschool begonnen. En dan willen ze niet meer gaan. Elke woensdagmiddag, zaterdagochtend of zondagnamiddag gaat het onder luid protest naar jeugdbeweging, sport of academie. Hoe motiveer je je kind om toch te blijven volhouden?

Plezier

Een hobby moet in de eerste plaats plezier geven en ontspannend zijn. Af en toe geen zin hebben om te gaan, is heel gewoon. Als je kind echter elke keer tegensputtert, is er misschien wel meer aan de hand. Is de hobby wel echt afgestemd op de interesses van je kind? Probeer eerlijk te zijn met jezelf: de vrijetijdsbesteding is een moment van plezier voor je kind en kan dus best niet ingegeven zijn door jouw onverwezenlijkte dromen.

Het waarom…

Gemaakte keuzes zijn niet altijd wat je kind ervan verwachtte. Dat is ook bij ons volwassenen af en toe zo. Praat met je kind over het ‘waarom’. Vind zoon of dochter het nog wel leuk? Is er misschien iets gebeurd? Zijn er vriendjes uit de klas ook mee opgehouden? Klikt het dit jaar niet met de trainer/leider/leerkracht? Praten kan duidelijkheid geven of je al dan niet kan toegeven aan het protest. Het is aan jou om in te schatten of je kind verder kan zonder al te veel strijd of leed. Het kan helpen om de periode in tijd te begrenzen: “Je doet nog verder tot de kerstvakantie en dan bespreken we het opnieuw”. Bij oudere kinderen mag je gerust afspreken om het jaar af te ronden.

Doorzetten

Zie je geen voldoende reden om te stoppen met de hobby, dan kan je je kind motiveren om door te zetten. Het biedt kansen om te leren dat ook lastige periodes voorbij gaan en dat je soms door moet bijten om daarna des te meer te kunnen genieten. Kinderen leren trots te zijn op zichzelf omdat ze het volgehouden hebben: een uitstekende bijdrage aan het zelfvertrouwen van je kind.

Interesse

Toon jouw interesse in de hobby van je kind. Ga kijken naar volleybalwedstrijden, toneelvoorstellingen of tentoonstellingen. Luister naar de uitgebreide verhalen over het kamp. Daarbij is lof voor de inzet belangrijker dan resultaten. Een gemiste goal is niet erg, zolang je kind maar met plezier naar de trainingen en de wedstrijden gaat.

Een nieuwe keuze

En voor toekomstige keuzes: laat je kind meedenken over zijn motivatie voor en de mogelijke gevolgen van de keuze. Maak vooraf afspraken: je kiest hiervoor, dan blijf je gaan. Wat gaat voor? Hobby of verjaardagsfeestjes? Wees ook af en toe mild en sta een uitzondering toe. Bewaak mee dat er nog ruimte blijft om te niksen en dat niet alle vrije tijd georganiseerd wordt.

Meer informatie over opvoeden vind je op www.groeimee.be


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram