Jonge sporters hebben kans op hitteshock door hete kunstvelden

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-voetbal-kunstgras-05-18.jpg

nieuws

Kinderen die in zomerse perioden sporten op een veld met kunstgras, kunnen daardoor sneller bevangen raken door de hitte. Hoewel de temperatuur van een regulier grasveld in de zomer oploopt tot ongeveer dertig graden, kan de lucht boven een veld met kunstgras met gemak opwarmen tot 75 graden. Dit kan zorgen voor hittekramp, flauwvallen en hitteberoerte. 

Veel sportclubs hebben geen idee van de hitte die van een kunstveld af kan komen. Echter moeten de gezondheidsrisico’s niet onderschat worden, zo stelt Natalie Theeuwes, promovenda aan de universiteit van Wageningen. Zij deed onderzoek naar het effect van warmte op sportvelden. “De temperaturen boven kunstgras kunnen oplopen tot 75 graden. Dat zijn risicovolle omstandigheden voor sporters”, aldus Theeuwen.

Uit het onderzoek dat Theeuwen uitvoerde voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bleek echter wel verschil te zitten in de verschillende materialen en de temperaturen tot waaraan zij oplopen. Kunstgras dat is gevuld met witte korrels van rubber warmt minder ver op dan zwarte korrels. Ook kunstgras met tpe werd minder warm. Toch is het het beste om tijdens de warmere maanden te sporten op echt gras.

Bron:
http://www.greenkeeper.nl/upload/documenten/5_natalie_theeuwes_-_primeur_op_congres_onderzoeksresulaten_urban_heat_effect.pdf
https://www.nationalezorggids.nl/jeugdzorg/nieuws/43125-jonge-sporters-hebben-kans-op-hitteshock-door-hete-kunstvelden.html
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram