Meer dan de helft Belgen weet niet hoe hepatitis C wordt overgedragen

nieuws Momenteel zijn ongeveer 70.000 Belgen geïnfecteerd met hepatitis C, maar bijna de helft ervan (42%) weet niet dat ze geïnfecteerd zijn.
Het aantal HCV-infecties blijft stijgen in ons land. Elk jaar worden er zo’n 2.000 gevallen van chronische hepatitis C geïdentificeerd in België.
Hepatitis C is een leverziekte die veroorzaakt wordt door het HCV-virus. In de meerderheid van de gevallen (ongeveer 80%), kan acute hepatitis C evolueren in chronische hepatitis C, wat kan uitmonden in een cirrose of zelfs leverkanker.
In tegenstelling tot hepatitis A en B en bestaat er voor hepatitis C geen vaccin.

Belgische hepatitis C-experts hebben een barometer opgemaakt over de kennis van de Belg over hepatitis C: hoe de ziekte wordt overgedragen, hoe ze kan voorkomen worden en hoe ze behandeld wordt.
Met een combinatie van sensibilisatie, verhoogde screening en nieuwe behandelingsmogelijkheden, zou het volgens deskundigen momenteel mogelijk zijn om deze ziekte – die dodelijker is dan aids – te overwinnen

Hoe wordt hepatitis C overgedragen?
Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (54%) weet niet hoe het Hepatitis C virus wordt overgedragen.
Het virus wordt hoofdzakelijk overgedragen via bloed. Een grote meerderheid van de Belgen weet dit, maar zijn kennis beperkt zich tot bloedtransfusies en gemeenschappelijk gebruik van naalden en spuiten als manieren van overdracht.
Naast naalden of transfusies kan besmetting ook via andere wegen worden opgelopen, die veel minder worden geciteerd door de Belgen, zoals tattoo’s en het gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, tandenborstels, nagelschaartjes of materiaal om te roken of te inhaleren (bv. Shisha), piercings en zelfs seksueel contact.

Hoe kunt u hepatitis C voorkomen?
Uit de barometer blijkt dat 64% van de ondervraagde Belgen niet weet hoe ze infectie met het hepatitis C virus kunnen voorkomen.
44% denkt foutief dat het mogelijk is om infectie te vermijden door de handen te wassen. Eén Belg op tien denkt zelfs dat het nemen van Vitamine C infectie kan voorkomen.
74% denkt onterecht dat men zich tegen het virus kan vaccineren.
Om het risico op infectie met HCV te verkleinen, is het daarom essentieel om de bevolking te sensibiliseren over hoe het virus wordt overgedragen en hoe dit te vermijden.

Hoe wordt hepatitis C behandeld?
Ook over de behandeling is er een gebrek aan kennis: 45% van de ondervraagde Belgen denkt onterecht dat Hepatitis C niet te genezen is?.
Nochtans kunnen meer dan 90% van de patiënten vandaag genezen worden dank zij nieuwe behandelingsmethoden.

De barometer onthult ook een positief aspect: 3 op 4 Belgen zijn er zich van bewust dat re-infectie mogelijk is na een succesvolle behandeling.? Het kan verleidelijk zijn om te denken dat, eenmaal genezen, men volledig beschermd is, maar dat is niet het geval. Om re-infecties in de toekomst te vermijden is het dus belangrijk om dit te weten.

Lees ook: Alles wat je moet weten over hepatitis C


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram