Chronische hepatitis C bijna uitgeroeid bij Belgische hemofiliepatiënten

123-txt-hepatits-C-07-17.jpg

nieuws

Uit de resultaten van een studie aan het UZ Leuven en de UCL, kunnen we besluiten dat de ziekte volledig geneesbaar is en dat ze zelfs kan uitgeroeid worden bij hoogrisicopopulaties. 

Hepatitis C is een virale ziekte die overgedragen wordt via het bloed en pas benoemd werd in 1989. De meerderheid van de besmettingen (60-85%) leidt bij het slachtoffer tot chronische leveraandoeningen zoals fibrose en in een verder stadium na jaren tot cirrose of  leverkanker. Wereldwijd is hepatitis C een van de voornaamste oorzaken van  leverkanker.

In België komt hepatitis C voor in bepaalde risicopopulaties zoals bij patiënten die lijden aan hemofilie, een erfelijke aandoening waarbij het bloed stollingsproblemen vertoont. Deze patiënten kregen voor 1989 massaal de ziekte via geïnfecteerde bloedproducten zodat vroeger tot 90 procent van hen besmet was.

Genezing van deze patiënten wordt mogelijk gemaakt door krachtige virusremmers. Dat zijn medicijnen die bijna geen neveneffecten hebben en hepatitis C volledig kunnen genezen. De medicatie kan via de mond ingenomen worden en een behandeling duurt slechts enkele weken.

Met de nieuwe generatie geneesmiddelen voor hepatitis C halen we een genezingsgraad van meer dan 95 procent, verduidelijkt Prof. Dr. Frederik Nevens, Hepatoloog aan het UZ Leuven. Maar omdat hepatitis C vaak asymptomatisch verloopt, zijn veel patiënten zich er niet van bewust dat ze besmet zijn. Sensibilisering is dan ook van cruciaal belang.”

Hemofiliepatiënten lopen  een zeer hoog risico om een chronische leveraandoening te ontwikkelen of hebben deze al maar weten het niet”, verklaart Herman De Smet, voorzitter van de Vereniging voor Hemofiliepatiënten (AHVH). We raden hemofiliepatiënten dan ook ten stelligste aan om zich te laten testen voor hepatitis C. Als de ziekte wordt vastgesteld, bestaat er nu een effectieve behandeling die bovendien terugbetaald wordt.


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram