Verhogen calciumpillen kans op hartaanval?

nieuws Nieuw onderzoek aan het Amerikaanse National Cancer Institute gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine bevestigt dat calciumpillen de kans op een hartaanval verhogen, althans bij oudere mannen.

De onderzoekers bekeken gegevens van ruim 600.000 mannen en vrouwen tussen 50 en 71 jaar oud. Mannen die dagelijks een calciumpil namen (meer dan 1000 mg per dag) hadden 20% meer kans om te overlijden door een hartziekte dan leeftijdsgenoten die geen calciumpillen namen. Bij vrouwen werd in dit onderzoek geen verhoogd risico vastgesteld. Ook bij calcium via de voeding werd geen verhoogd risico vastgesteld.

Een onderzoek bij ruim 60.000 oudere vrouwen in Zweden gepubliceerd in het British Medical Journal toont echter aan dat een hoge calciuminname (meer dan 1400 mg per dag via voeding en/of supplementen) ook bij vrouwen het risico op overlijden door een hart- of vaataandoening verdubbelt in vergelijking met vrouwen die tussen 600 en 1000 mg per dag innamen. Ook vrouwen met een lage calciuminname (minder dan 600 mg per dag) is de kans op overlijden op jongere leeftijd (door hart- en vaatziekten en andere doodsoorzaken) groter.

Eerder onderzoek, onder meer in Duitsland en Nieuw-Zeeland kwamen eveneens tot de conclusie dat calciumtabletten de kans op een hartaanval verhogen.

Alhoewel deze onderzoeken geen oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen calciuminname en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, doen ze toch vragen rijzen bij het systematisch aanbevelen van calciumsupplementen, zeker bij personen met voldoende calciuminname via de voeding. Ze versterken de aanbeveling om calciumsupplementen slechts gericht toe te dienen als aanpassingen in de voeding niet volstaan.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram