Statine halveert kans op familiaire hart- en vaatziekte

nieuws Behandeling met een statine halveert de kans op hart- en vaatziekten bij mensen uit families waar de ziekte al op jonge leeftijd voorkomt. Dit blijkt uit onderzoek aan het Academische Medisch Centrum AMC in Amsterdam.

In sommige families komen hart- en vaatziekten al op jonge leeftijd voor. Volgens de huidige richtlijnen komen familieleden van deze patiënten vanwege hun jonge leeftijd niet in aanmerking voor preventieve behandeling. In dit onderzoek werd nagegaan of voor deze groep een betere risicoschatting op hart- en vaatziekten mogelijk is, en of deze patiënten baat hebben bij preventieve behandeling met een statine.

Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van hart- en vaatziekten in de familie (een positieve familieanamnese) een onafhankelijke voorspeller is voor het optreden van een tweede hartinfarct bij mensen die al voor hun vijftigste een infarct hebben gehad. Voor mensen die nog geen infarct hadden, is een tweede belangrijke voorspeller de calciumscore, een maat voor de hoeveelheid aderverkalking in de kransslagaders. Bij mensen met positieve familieanamnese en en een hoge calciumscore verminderde behandeling met een statine het aantal cardiovasculaire incidenten met 45% ten opzichte van placebo.

Bij mensen zonder familiale belasting had een statine echter geen effect. De onderzoekers besluiten hieruit om mensen met een positieve familieanamnese voor premature hartinfarcten én een hoge calciumscore preventief te behandelen met een statine.


Laatst bijgewerkt: mei 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram