Nieuwe knie of heup verhoogt risico op hartaanval

123-knie-operatie-09-15.jpg

nieuws Een knie of heup laten vervangen, verhoogt kortstondig het risico op hartaanvallen en langdurig het risico op een trombo-embolie (bloedklonters in de aders). Dat blijkt uit een onderzoek aan de Boston University School of Medicine in Massachusetts.

De studie vergeleek bijna 14.000 vijftigplussers bij wie de knie was vervangen met 14.000 leeftijdsgenoten met artrose in de knie die geen knieoperatie hadden ondergaan. Ze vergeleken ook 6000 patiënten bij wie een heup werd vervangen met 6000 leeftijdsgenoten zonder operatie.

• In de groep met een knieoperatie kregen 35 patiënten kort na de ingreep een hartinfarct, terwijl er dat in de controlegroep maar 4 waren. Na een heupoperatie kregen 13 mensen een hartaanval, tegenover slechts 3 in de groep die niet geopereerd werd.Vooral in de eerste maand na de operatie lag het risico op een hartinfarct aanzienlijk hoger, nadien nam het verhoogde risico geleidelijk af. Na 3 jaar was er geen verschil meer tussen beide groepen.
• Ook het risico op een veneuze trombo-embolie – een bloedklonter in een ader – lag na de operatie aanzienlijk hoger. Na een knieoperatie werden 190 mensen tijdens de eerste maand geconfronteerd met een trombo-embolie, tegenover drie in de controlegroep. Na een heupoperatie ging het om 78 mensen, tegenover slechts één in de controlegroep. Ook na vijf jaar was het risico op een trombo-embolie nog altijd verhoogd bij de mensen die een knie- op heupoperatie hadden ondergaan.

Arthritis & Rheumatology
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.39246/abstract


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram