Hoge bloeddruk en depressie: een combinatie met grote risico’s!

123-bloed-cellen-hypertensie-11-2.jpg

nieuws Wie een hoge bloeddruk heeft in combinatie met een depressie loopt een hoog risico op een hartaanval of een beroerte.
Een goede opvolging is hier een absolute must!

Een Schots team van de Universiteit van Glasgow kwam tot deze conclusie. Zij zeggen dat ‘verder diepgaand onderzoek nodig is om uit te zoeken hoe die interactie tussen bloeddruk en depressie in zijn werk gaat’. Statistisch gezien is het inderdaad zo dat een hoge bloeddruk in combinatie met symptomen van een depressie de kans op een infarct of een beroerte aanzienlijk verhoogt, vergeleken met de combinatie van een depressie en een normale bloeddruk, of met een hoge bloeddruk zonder depressie. De combinatie werkt als vermenigvuldigende factor (multiplicator). Dit kwam tot uiting na een studie waarbij zo’n 35.000 patiënten (al dan niet lijdend aan een hartprobleem of aan diabetes, twee condities die het gevaar aanzienlijk verhogen) gedurende een aantal jaren werden opgevolgd.

De praktische aanbevelingen hierbij zijn om te streven naar een systematische opsporing van depressie bij patiënten die lijden aan hypertensie en van hypertensie bij mensen die last hebben van een depressie. En dan beide problemen meteen goed aan te pakken uiteraard.

bron: European Society of Cardiology (www.escardio.org)

Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram