Verkeerslawaai vergroot de kans op beroertes

nieuws Blootstelling aan verkeerslawaai kan de kans op een beroerte sterk vergroten, zeker bij 65-plussers. Dat blijkt uit een Deens onderzoek in het vlak blad European Heart Journal. Voor elke tien decibel waarmee de geluidsoverlast toeneemt, neemt de kans op een beroerte voor mensen boven de 65 met een kwart (27 procent) toe. Als de geluidsoverlast de 60 decibel eenmaal overstegen is, neemt de kans op een beroerte per tien decibel zelfs nog sterker toe.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een analyse van de gegevens van ruim 57.000 mensen tussen 50 en 64 jaar oud die gedurende 10 jaar werden opgevolgd. In die periode kregen 1881 mensen (3,7%) een eerste beroerte. Beneden de leeftijd van 65 jaar had het lawaai weinig effect, maar vanaf de leeftijd van 65 jaar was er een duidelijk verband tussen het geluidsniveau en het aantal beroertes.

Nader onderzoek moet aantonen hoe beroerte en verkeerslawaai zich precies tot elkaar verhouden. Mogelijk houdt verkeerslawaai mensen wakker en zorgt dat voor een hogere bloeddruk en meer stresshormonen. Ouderen zouden hier vatbaarder voor zijn, omdat ze veel lichter slapen en gemakkelijk wakker worden door lawaai. Een andere mogelijke verklaring is dat mensen die dicht bij drukke wegen wonen en blootgesteld worden aan veel verkeerslawaai meestal mensen zijn uit lagere sociale groepen, en dat het risico op beroertes daarmee te maken heeft.

bron: Sorensen M, et al

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram