Light frisdrank vergroot de kans op beroertes

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Light frisdranken kunnen het risico op het krijgen van vaatziekten verhogen. Vooral de kans op het krijgen van een beroerte zou hoger zijn. Dat blijkt uit de Northern Manhattan Study (Nomas) dat werd gepresenteerd tijdens de International Stroke Conference 2011 van de Amerikaanse hartstichting. Mensen die één of meer glazen light frisdrank op een dag dronken, hadden 61 procent meer kans op vaatziekten dan de mensen die geen frisdrank namen. Nader onderzoek toonde aan dat natrium de oorzaak van dat verband is.

Een tweede studie onder dezelfde groep toonde aan dat mensen die meer dan 4000 milligram natrium per dag nuttigden twee keer zoveel kans hadden op een beroerte dan mensen die minder dan 1500 milligram (de aanbevolen hoeveelheid) per dag consumeerden
Light frisdranken bevatten over het algemeen vrij veel natrium. Een blikje cola light bevat bijvoorbeeld zo’n 35 tot 40 milligram natrium. Dat lijkt weinig, maar als mensen meerdere glazen drinken en dan ook nog eens zout eten, komt men snel tot hoge concentraties.

Deze onderzoeksresultaten moeten evenwel met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Uit de aard zelf van het onderzoek kan geen oorzakelijk verband vastgesteld worden tussen lightdranken en de verhoogde kans op beroertes. Mensen die elke dag frisdrank nemen, hebben misschien ook andere ongezonde gewoonten hebben, zoals het eten van producten die rijk zijn aan vet en cholesterol.
Bovendien moesten de proefpersonen zelf aangeven wat en hoeveel zij dronken. Dit werd bovendien alleen aan het begin van het onderzoek gevraagd.
Nader onderzoek is noodzakelijk, zo menen ook de onderzoekers. Maar enige terughoudendheid met de light frisdranken kan waarschijnlijk geen kwaad.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram