Europese Dag van de Beroerte: Specifieke aanbevelingen om beroerte bij vrouwen te voorkomen.

nieuws Specifieke aanbevelingen om beroerte bij vrouwen te voorkomen
Vrouwen krijgen vaker een beroerte (of CVA, cerebrovasculair accident) dan mannen, en vaak zijn de gevolgen ernstiger dan bij mannen. Beroerte is de vijfde doodsoorzaak bij mannen, maar de derde bij vrouwen. Dit verschil wordt in belangrijke mate verklaard doordat vrouwen ouder en vaker alleenstaand zijn op het ogenblik dat ze een beroerte krijgen. Maar er bestaan ook een aantal risicofactoren die specifiek zijn voor vrouwen: zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie en eclampsie, zwangerschapsdiabetes, en toediening van sommige hormonen (orale anticonceptie, hormoontherapie na menopauze). Sommige risicofactoren komen frequenter bij vrouwen dan bij mannen, zoals migraine met aura en, bij oudere vrouwen, voorkamerfibrillatie (hartkloppingen).

De American Heart Association (AHA) en de American Stroke Association hebben de eerste richtlijn voor preventie van beroerte gepubliceerd die zich specifiek richt op vrouwen. Het gaat in op risicofactoren voor beroerte die uniek zijn voor vrouwen of die meer voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. In deze richtlijn worden dan ook specifieke aanbevelingen gedaan met betrekking tot de preventie van een beroerte die veel verder reiken dan de huidige richtlijnen. Daarnaast wordt gepleit voor een seksespecifieke risicoscore die vrouwen met een hoog risico op beroerte kan identificeren.

Enkele van de aanbevelingen:
1. Bij vrouwen met een hoge bloeddruk voor de zwangerschap moet overwogen worden om laag gedoseerde aspirine en/of calciumsupplementen voor te schrijven om het risico op preeclampsie tijdens de zwangerschap te verlagen.
2. Vrouwen met preeclampsie hebben twee keer meer kans op een beroerte en vier keer meer kans op een verhoogde bloeddruk later in hun leven. Ze moeten dan ook behandeld worden als een risicopersoon voor een beroerte en andere risicofactoren zoals roken, een hoog cholesterol en zwaarlijvigheid moeten adequaat behandeld worden.
3. Bij zwangere vrouwen met een matig verhoogde bloeddruk (150-159 mmHg/100-109 mmHg) moet een behandeling van de bloeddruk met geneesmiddelen overwogen worden. Zwangere vrouwen met een sterk verhoogde bloeddruk (160/110 mmHg of hoger) moeten behandeld worden.
4. De bloeddruk van vrouwen moet gecheckt worden vooraleer ze orale anticonceptiva nemen, en ze moeten geadviseerd worden om te stoppen met roken.
5. Vrouwen met migraine met aura wordt geadviseerd om te stoppen met roken.
6. Vrouwen ouder dan 75 jaar moeten gescreend worden op de aanwezigheid van voorkamerfibrillatie. Vrouwen met voorkamerfibrillatie en andere risicofactoren voor een beroerte moeten een ‘bloedverdunner’ (anticoagulantia) nemen.
7. Vrouwen tussen 65 en 79 wordt aangeraden om dagelijks een laag gedoseerde aspirine te nemen om de kans op bloedklonters te verlagen. Dit geldt zeker voor vrouwen met een vernauwing van de halsslagaders (carotis stenose) of diabetes.

Verder gelden uiteraard de gewone aanbevelingen om een beroerte te voorkomen, zoals:
• letten op overgewicht,
• niet roken,
• geregelde lichaamsbeweging,
• matige alcoholconsumptie (maximaal één glas per dag),
• Een gezonde ‘mediterrane’ voeding met veel groenten en fruit, granen, noten en weinig (verzadigd) vet.

Lees ook: Beroerte (Cerebro Vasculair Accident)

Bron
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2014/02/06/01.str.0000442009.06663.48
http://newsroom.heart.org/news/new-guidelines-for-reducing-stroke-risks-unique-to-women
www.cvgk.nl/d/1639/eerste-richtlijn-beroertepreventie-specifiek-gericht-op-vrouwen


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram