Drukke snelweg niet goed voor hartpatiënt

nieuws Mensen die een hartaanval hebben overleefd en aan een drukke snelweg wonen, lopen een groter risico om vroeg te sterven, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Circulation. De onderzoekers onderzochten ruim 3.500 overlevenden van een hartaanval van gemiddeld 62 jaar oud. Personen die dicht bij een snelweg wonen hebben een hoger overlijdensrisico hebben. Zo lopen mensen die minder dan 100 meter van een snelweg vandaan wonen, 27 procent meer risico om binnen tien jaar te sterven. Degenen die tussen de 100 en 199 meter van een snelweg af wonen, hebben een verhoogd risico van 19 procent en mensen die tussen de 200 en 999 meter van een snelweg af wonen, 13 procent.

Tijdens de tien jaar dat het onderzoek in beslag nam, stierven 1.071 proefpersonen. Van deze groep overleed 63 procent aan hart- en vaatziekten, 12 procent aan kanker en 4 procent aan longziekten.

Dit komt mogelijk door een combinatie van luchtvervuiling en het lawaai bij een snelweg en de stress die daarbij ontstaat.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram