Harde voedingsmiddelen leiden tot minder eten

123-voeding-vorken-170-05.jpg

nieuws Wie harde voedingsmiddelen eet en flink moet kauwen, eet over de gehele dag gezien minder. Harde producten kunnen dus bijdragen aan een lagere energie-inname. De lagere energie-inname wordt niet tussendoor of bij de volgende maaltijd gecompenseerd. Dat blijkt uit onderzoek aan Universiteit Wageningen.

Uit eerdere onderzoeken naar verzadiging was ook al gebleken dat er een relatie is tussen de tijd dat het eten in aanraking is met de mond en het verzadigende effect. Vaste producten verzadigen daarom meer dan vloeistoffen. Soep, dat met een lepel wordt gegeten, verzadigt weer meer dan bijvoorbeeld frisdrank dat uit een glas gedronken wordt.
Producten met een harde textuur werden gegeten met kleinere hapjes, de voeding was per gram langer in de mond en er werd per gram voeding meer gekauwd.

De harde hamburger zorgde voor een 9 procent (30 gram) lagere inname vergeleken met de zachte hamburger, de harde rijstsalade leidde tot een 17 procent (33 gram) lagere inname dan de zachte salade. In totaal zorgde de lunch met harde producten tot een 13 procent (388 kJ) lagere energie-inname dan de lunch met zachte producten.
Hoeveel er bij de avondmaaltijd gegeten werd, was onafhankelijk van of de ‘harde lunch’ of de ‘zachte lunch’ geconsumeerd was.


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram