Griepvaccinatie in het grootwarenhuis

nieuws In Engeland organiseert een grootwarenhuisketen griepvaccinaties voor de klanten. Gediplomeerde verpleegsters dienen het griepvaccin toe dat in het grootwarenhuis kan worden aangekocht tegen £11.97, wat £8 goedkoper is dan bij een arts. De campagne kent een gigantisch succes. In sommige grootwarenhuizen stonden de mensen zelfs aan te schuiven, zo meldt de BBC. Ook de drogisterijketen Boots biedt het griepvaccin aan.
In Engeland is het griepvaccin gratis voor mensen boven 65 jaar. Maar in tegenstelling tot ons land bestaat er in Engeland een tekort aan artsen met soms lange wachttijden voor men een afspraak kan maken.
In Vlaanderen wordt het vaccin gedeeltelijk terugbetaald voor 65-plussers, chronisch zieken (diabetespatiënten, mensen met een hart-, long-, nier- of leveraandoening, mensen met een verminderde weerstand) en ouderen die in een tehuis verblijven zich gratis laten inenten.
Ook wie geregeld met risicopersonen in contact komt, doet er goed aan zich te laten inenten. We denken hier bijvoorbeeld aan gezinsleden en aan personeelsleden van een rust- of ziekenhuis. Voor 50- tot 64-jarigen raadt de Hoge Gezondheidsraad een vaccinatie aan. In die leeftijdscategorie krijgt immers een op de drie personen bij griep af te rekenen met complicaties. Zeker indien ze roken, zwaarlijvig zijn en/of bij overmatig drankgebruik.
Voor wie jonger is dan vijftig, varieert het antwoord. Strikt medisch gezien, moet deze groep zich niet laten vaccineren. Als men evenwel rekening houdt met de economische en financiële gevolgen van een epidemie, is een vaccinatie wel aangewezen. Het werkverlet en de ziekenhuisopnames als gevolg van een griepepidemie brengen immers zulke hoge kosten teweeg, dat een inenting ook voor gezonde volwassenen best te verantwoorden is.
De vaccinatie tegen het griepvirus moet elke herfst worden hernieuwd. De inenting gebeurt bij voorkeur in oktober-november.
Het griepvaccin kunt u op voorschrift aankopen bij de apotheker. Het kost 9,05 euro. 65-plussers en risicopersonen krijgen 3,62 euro terugbetaald door de ziekteverzekering.
Naast een prik tegen griep, laten gezonde ouderen zich het best ook vaccineren tegen pneumokokken, tetanus en difterie. Pneumokokken zijn niet alleen verantwoordelijk voor longontsteking. Ze kunnen ook leiden tot onder meer oorontstekingen, sinusitis en meningitis. Bij 60-plussers komen vaak ernstige vormen van deze infecties voor, soms met dodelijke afloop. Daarom doen ouderen er goed aan om zich om de vijf jaar te laten inenten tegen pneumokokken. Het vaccin kan gelijktijdig worden toegediend met de griepprik.
Slechts een minderheid van de ouderen heeft nog voldoende antistoffen tegen tetanus of klem. Ook tegen deze soms dodelijke infectieziekte blijft een vaccinatie aangewezen. Het vaccin wordt doorgaans gecombineerd met dit tegen difterie. De beschermingsduur tegen beide aandoeningen bedraagt tien jaar.


Laatst bijgewerkt: januari 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram